Brand bij Jeruzalem laait op en bedreigt groot ziekenhuis

Maandag­middag hebben brand­weer­lieden uit het hele land een nieuwe verde­di­gings­linie opgezet aan de zuid­weste­lijke rand van Jeru­zalem, toen een enorme bos­brand die een dag eerder groten­deels onder controle was gebracht, opnieuw oplaaide en verhe­vigde.

Door Redactie Israel Today |

Het vuur begon in de buurt van Bet Meir, een kleine neder­zetting even ten westen van Jeruzalem, en bedreigde tegen zondag­middag een aantal steden en dorpen in de heuvels van Judea. Ongeveer 10.000 mensen werden geëvacueerd, en enkele huizen in het dorp Ramat Raziel zijn verbrand.

Tegen zondagavond laat werd aangenomen dat het vuur grotendeels onder controle was, en er nog slechts enkele brandhaarden resteerden. Maar maandag­middag wakkerde een harde wind de vlammen­zee opnieuw aan, en deze verplaatste zich snel naar het zuidwesten van Jeruzalem.

Vlammen en rook omringen de moshav Givat Ye’arim, waardoor evacuatie met militaire helikopters nodig was. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In het uiterste zuidwesten van de hoofdstad ligt het Hadassah Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van Jeruzalem. Bij het afsluiten van dit artikel waren de ambtenaren plannen aan het voorbereiden om het ziekenhuis te evacueren, indien dit nodig blijkt. De vlammen en de rook waren al te zien op de heuvels net ten westen van het grote medische complex.

Wegen rond Jeruzalem werden afgesloten en militaire helikopters werden ingezet om inwoners van tenminste één dorp te evacueren.

Dedi Simchi, hoofd van de Israëlische brandweer- en reddings­diensten, deed een algemene oproep aan alle brand­weer­lieden en reddings­werkers in het land, maar vertelde naar verluidt aan minister van Binnenlandse Veiligheid Omer Bar Lev, dat Israël inter­nationale hulp nodig zou hebben om een einde te maken aan de dreiging van deze ongekende natuur­brand.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.