Bouw in Jeruzalem gestopt na druk van de VS

Veel Israëli’s zijn boos dat een sterke rechtse regering zo gemakkelijk buigt voor Amerikaanse druk over Jeruzalem.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem, Amerika
Bouwstop in bepaalde gevoelige delen van Jeruzalem na Amerikaanse druk. Foto: Nati Shohat / Flash90

Israël heeft een woningbouwproject in Jeruzalem tijdelijk bevroren nadat de Amerikanen zeiden dat de timing van de goedkeuring de bezoekende Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan in verlegenheid zou brengen.

De gemeente Jeruzalem zou deze week de bouw goedkeuren van 100 nieuwe woningen in de wijk Nof Zion in het oosten van de stad, die de Palestijnen opeisen als hun toekomstige hoofdstad.

Channel 12 News meldde dat de Amerikaanse ambassade Israël had gevraagd om wat de wereld ziet als een “Joods kolonistenproject” uit te stellen en niet goed te keuren zolang Sullivan in Jeruzalem blijft.

Sullivans baas, president Joe Biden, was in verlegenheid gebracht en vervolgens woedend toen Israël kort voor zijn bezoek als vicepresident in 2010 de bouw van 1.600 wooneenheden in een andere wijk in Oost-Jeruzalem goedkeurde.

De regering Biden heeft gezegd dat zij zich zal verzetten tegen pogingen van de nieuwe rechtse Israëlische regering om de greep van de Joodse staat op Jeruzalem en het Bijbelse hart van Judea en Samaria te versterken.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox