“Bouw gaat door in Judea en Samaria”

Met de woorden “We worden ‘Joden’ genoemd omdat we uit Judea komen” herinnerde ambassadeur Gilad Erdan de VN-Veiligheidsraad eraan dat de bouw van huizen doorgaat.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Judea en Samaria
Gilad Erdan, Israëlisch ambassadeur bij de Verenigde Naties, tijdens de Algemene Vergadering in New York, 16 januari 2023. Foto: Arie Leib Abrams/Flash90.

In een zeldzaam moment van eensgezindheid heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag alle partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict opgeroepen om “af te zien van unilaterale acties die de spanningen verder doen oplopen”.

Voorafgaand aan de maandelijkse vergadering van de Veiligheidsraad over het Israëlisch-Palestijnse conflict, las ambassadeur Lana Nusseibeh van de Verenigde Arabische Emiraten, wier land in juni de raad voorzit, een verklaring voor die was opgesteld na het spoedoverleg achter gesloten deuren van vrijdag over het toenemende geweld in de regio.

Alle 15 leden van de Raad, inclusief de Verenigde Staten en Rusland, stemden in met de formulering, die “de verplichtingen en toezeggingen van de Israëlische en Palestijnse autoriteiten onderstreept om terrorisme in al zijn vormen te bestrijden en te veroordelen” nadat gewelddadige confrontaties in het weekend aanhielden.

De verklaring van dinsdag verwees naar een zeldzame, grotendeels symbolische verklaring van de president op 20 februari waarin hij de plannen van de Israëlische regering om een aantal voorposten van nederzettingen te legaliseren, veroordeelde.

De leden van de Veiligheidsraad “benadrukken de verplichtingen en toezeggingen van de Israëlische en Palestijnse autoriteiten om terrorisme in al zijn vormen te bestrijden en te veroordelen in overeenstemming met het internationaal recht. Ze benadrukken ook het belang om degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke gewelddaden ter verantwoording te roepen,” aldus de presidentiële verklaring.

Dinsdag voegde Nusseibeh eraan toe dat de Raad “aanvullende stappen aanmoedigt om een duurzame kalmte te herstellen en de spanningen te de-escaleren, en alle partijen oproept om af te zien van unilaterale acties die de spanningen verder doen oplopen”.

Tor Wennesland, de speciale VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, vertelde de leden van de Raad tijdens de vergadering van dinsdag dat de afgelopen twee weken “verschrikkelijk” waren geweest en dat hij “zeer bezorgd was over de escalerende geweldsspiraal”.

Hij verweet Israël ook wat hij noemde de “meedogenloze uitbreiding van Israëlische nederzettingen”, die volgens hem “het geweld aanwakkert”.

Geen cyclus van geweld

Gilad Erdan, Israël’s ambassadeur bij de Verenigde Naties, antwoordde dat Israëlische bouwvergunningen in Judea en Samaria “geen obstakel voor vrede zijn, en de bouw zal niet stoppen. Huizen bouwen in bestaande gemeenschappen in Judea en Samaria is geen opruiende stap.”

Erdan voegde eraan toe dat “Judea en Samaria het hartland is van het Joodse volk. We worden ‘Joden’ genoemd omdat we uit Judea komen”.

Hij probeerde ook het verhaal van een cyclus van geweld in de regio te weerleggen, door op te merken dat terroristen die Israëli’s vermoorden “het resultaat zijn van giftige Palestijnse ophitsing en dat Israël actie onderneemt om zichzelf te verdedigen. Er is geen ‘cyclus’!”

Erdan probeerde de kritiek van de Raad te weerleggen dat de samenstelling van de huidige Israëlische regering de spanningen aanwakkert.

“Palestijnse terroristische aanvallen zijn meedogenloos, ongeacht de verschillende regeringen van Israël. Rechts, links of centristisch – het maakt geen verschil voor de Palestijnen,” zei Erdan. “Het maakt niet uit wie de premier is of wie er in het kabinet zit, de Palestijnse ophitsing gaat door, en als gevolg daarvan gaat de Palestijnse terreur door.”

Robert Wood, de vertegenwoordiger van de VS bij de bijeenkomst van dinsdag, zei dat hij de redenen voor pessimisme over de mogelijkheden voor vrede begreep na het zien van de gebeurtenissen van de afgelopen twee weken.

“Het geweld van de afgelopen week moet voor ons allemaal in deze raad een oproep zijn om onze inspanningen voor vrede te verdubbelen,” zei Wood. “De Verenigde Staten zullen blijven samenwerken met Israël en de Palestijnse Autoriteit om stappen aan te moedigen die erop gericht zijn de spanningen te verminderen en het vertrouwen te herstellen, wat voor de partijen de voorwaarden kan scheppen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Tegelijkertijd kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag aan dat de regering Biden haar steun aan de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) heeft verhoogd met 16 miljoen dollar over 2022, waardoor de totale hulp voor dit jaar uitkomt op een recordbedrag van 223 miljoen dollar.

“Regionale actoren en de bredere internationale gemeenschap moeten dringend overwegen om meer financiële steun te verlenen aan UNRWA,” zei Wood.

UNRWA zorgt ervoor dat Palestijnse vluchtelingen van Israëls onafhankelijkheidsoorlog en hun nakomelingen voor altijd statenloos blijven, waardoor ze een unieke vluchtelingenstatus hebben die geen enkele nakomeling van een vluchteling waar ook ter wereld heeft. De VS en haar bondgenoten beschuldigden de VN-vluchtelingenorganisatie ervan het lopende conflict aan te wakkeren en aan te zetten tot geweld via het UNRWA-curriculum.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag zei Nusseibeh, die kritisch staat tegenover Israël: “De gebeurtenissen van de afgelopen week betekenen een gevaarlijke escalatie, zoveel is duidelijk. Maar we moeten erkennen dat ze de logische uitkomst zijn van een stervend vredesproces.”

Ze drong er bij de Raad op aan om “verder te gaan dan de duidelijk mislukte status quo”, omdat de situatie “het punt nadert waarop geen weg terug meer is en het gevaar bestaat dat elke schijn van stabiliteit en veiligheid volledig zal instorten”.

Nusseibeh verwees naar “het spookbeeld van de Intifada en het wijdverspreide geweld dat Israël en de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden in zijn greep houdt” en riep de internationale gemeenschap op om de betrokken partijen in de regio duidelijk te maken dat “opruiing leidt tot opruiing, geweld leidt tot geweld, en veiligheid vluchtig is als gerechtigheid, de rechtsstaat en verantwoording ontbreken.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox