Booster-vaccin beleid bedreigt terugkeer naar school

Nu de Bijbelse najaarsfeesten achter de rug zijn, is het de bedoeling dat Israëlische kinderen deze donderdag weer naar school gaan, maar het nieuwe Covid-booster-vaccin beleid van de regering zou dat wel eens moeilijk kunnen maken.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische kinderen moeten een thuis- antigeentest uitvoeren en een negatief resultaat laten zien om donderdag naar school te mogen gaan. (Foto: Chen Leopold/Flash90)

Vanaf zondag 3 oktober vervalt het ‘Groene Paspoort’ van Israëli’s die verder volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, maar die hun booster prik (derde dosis) nog niet hebben gekregen. Momenteel zijn er meer dan een miljoen Israëli’s die in deze categorie vallen. Naar schatting de helft van de leraren in het land behoort tot deze categorie.

Bovendien heeft het Ministerie van Onderwijs bepaald dat het salaris zal worden gekort van leraren die hun Groene Paspoort verliezen en daardoor niet naar school kunnen gaan.

Ran Erez, de directeur van de Israëlische vakbond van leraren in het secundair onderwijs, schreef een brief aan premier Naftali Bennett waarin hij opmerkte dat ‘er geen besluiten zoals deze zijn gericht op enige andere sector in het land, het is een maatregel die Israëlische leraren op een onevenredige manier schaadt.’

Maar een hoge regeringsfunctionaris die sprak met Ha’aretz gaf aan, dat Bennett niet van plan is om terug te krabbelen, en sprak het vertrouwen uit dat de campagne om Israëlische burgers onder druk te zetten om Covid booster shots te krijgen zal werken en noodzakelijk is.

‘De massale vaccinaties zullen de keten van besmetting doorbreken en een einde maken aan deze vierde golf,’ benadrukte de niet bij naam genoemde ambtenaar. Niet iedereen is het daarmee eens. Zie: Waarom geeft Israël nog steeds Covid Boosters als de WHO zei te stoppen?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.