Boeren protesteren: Houd het Beloofde Land Groen!

Israëlische boeren blokkeerden donder­dag belang­rijke kruis­punten rond het centrum van het land om te protes­teren tegen het plan van de regering om de lokale markt verder open te stellen voor de invoer van fruit en groenten uit het buitenland.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische boeren blokkeren knooppunt Bilu in centraal Israël om te protesteren tegen de instroom van buitenlandse producten. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Kleine boeren in Israël hebben het al moeilijk om financieel te overleven, en ze vrezen dat de toevloed van buitenlandse producten als gevolg van de verlaging van de invoertarieven hen helemaal uit de markt zal drukken.

Zelfs nu steeds minder Israëli’s landbouw gaan bedrijven, vooral door alle nadruk die de laatste tien jaar op hi-tech is gelegd, is de Joodse Staat nog steeds groten­deels zelf­voor­zienend als het gaat om voedsel­productie. Velen geloven dat het een strate­gisch belang is om dat niveau van onaf­hanke­lijk­heid te behouden, en om die reden alles in het werk te stellen om lokale boeren te ondersteunen.

Tegelijkertijd zijn de kosten van levensonderhoud in de afgelopen jaren sterk gestegen, en veel Israëli’s vinden hun maandelijkse uitgaven voor voedsel te hoog.

En hoe zit het met de missie om de Bijbelse opdracht om het Beloofde Land groen en vruchtbaar te maken, te blijven vervullen?

Een paar jaar geleden publiceerden we een serie artikelen over Israëls land­bouw­successen, deskun­dig­heid en de regel­rechte zegen van de Heer in onze tijd in het weer tot bloei brengen van wat eens een woestijn was. We moedigen u aan om enkele van die artikelen te lezen:

Baron Edmond de Rothschild en de Israëlische landbouw,
Archeologie: Landbouw in het oude Israël,
Israëls woestijnen geven de landbouw toekomst,
Techniek: Precisielandbouw met drones,
Wat maakt Israëlische wijn zo goed?.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.