Bloed van de Makkabeeën, of bloed van Christus?

Iconische bloem geassocieerd met de offers gemaakt in Israëls wedergeboorte is ook verbonden met het bloed van de Messias.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: herdenking, planten
"Bloed van de Makkabeeën" bloeit in centraal Israël in de aanloop naar Memorial Day. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Een heel bijzondere bloem bloeit alleen in de westelijke delen van de Levant, voornamelijk Israël, Libanon en delen van Syrië en Jordanië. In het Engels staat ze bekend als Red Everlasting, haar wetenschappelijke naam is Helichrysum sanguineum.

In Israël wordt ze in modern Hebreeuws Dam HaMakabim genoemd, het Bloed van de Makkabeeën. Volgens de legende bloeit deze bloem overal in het Land waar bloed is vergoten.

De naam werd in 1923 voorgesteld en aanvaard door de Academie voor de Hebreeuwse Taal. Sindsdien is de Dam HaMakabim een krachtig symbool geworden van Yom HaZikaron, Israëls Herdenkingsdag, wanneer we diegenen herdenken die gesneuveld zijn bij het verdedigen van of de aanvallen op Joodse staat.

Het bloed van de Makkabeeën is een aangrijpende en voor heel Israël zichtbare herinnering aan het offer dat nodig was om dit volk zijn land terug te geven.

Yom HaZikaron 2022 begint komende dinsdagavond met de belangrijkste ceremonies die op woensdag 4 mei plaatsvinden.

Interessant is dat deze bloem ook door de Arabieren in deze regio wordt geassocieerd met opoffering. Zij noemen het dam al-Massiah, het bloed van de Messias (of bloed van Christus). Een eeuwige herinnering aan het ultieme offer dat namens de hele mensheid is gebracht.

Is het niet bijzonder hoe een symbool dat geassocieerd werd met het bloed dat vergoten werd om het nationale Israël te herstellen, ook sterk geassocieerd wordt met het bloed dat vergoten werd door Israëls Messias om de wereld te verlossen en te herstellen?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox