Blinken aan Abbas: VS kijken uit naar samenwerking met nieuwe PA-regering

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken “onderstreepte de Amerikaanse inzet voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met veiligheidsgaranties voor Israël”.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Palestijnse Autoriteit
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in Ramallah op 10 januari 2024. Foto: Chuck Kennedy / U.S. State Department

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft maandag de bereidheid van de regering Biden om samen te werken met de nieuw gevormde regering in Ramallah overgebracht aan de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas.

Tijdens een telefoongesprek met Abbas “herhaalde Blinken dat de Verenigde Staten ernaar uitkijken om met het nieuwe kabinet van de Palestijnse Autoriteit samen te werken om vrede, veiligheid en welvaart te bevorderen, en drong hij aan op de uitvoering van noodzakelijke hervormingen”, aldus de woordvoerder van het State Department, Matthew Miller.

Blinken benadrukte ook dat “een nieuw leven ingeblazen Palestijnse Autoriteit van cruciaal belang is voor het bereiken van resultaten voor het Palestijnse volk op zowel de Westelijke Jordaanoever als in Gaza,” en dat Washington “dringend blijft werken aan een staakt-het-vuren [tussen Israël en Hamas] als onderdeel van een gijzelingsakkoord, dat ook de toevoer van essentiële humanitaire hulp naar Gaza zou vergemakkelijken en een weg zou banen naar een meer duurzame vrede.

De Amerikaanse topdiplomaat “benadrukte ook de Amerikaanse inzet voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met veiligheidsgaranties voor Israël,” zei Miller.

Abbas van zijn kant “benadrukte de noodzaak om onmiddellijk een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk, vooral in de Gazastrook, en het belang om de invoer van medicijnen en voedsel te versnellen en de hele Gazastrook te voorzien van water, elektriciteit en brandstof,” aldus het officiële persagentschap Wafa van de PA.

Abbas “riep Blinken op om te voorkomen dat Israël een militaire operatie lanceert in Rafah [stad in de Gazastrook] en waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van een dergelijke operatie, voornamelijk voor onschuldige burgers,” aldus het rapport.

De nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Mustafa, trad maandag aan na een overdrachtsceremonie in Ramallah die werd voorgezeten door zijn voorganger Mohammad Shtayyeh.

“Vandaag overhandigen we drie documenten die door de regering zijn voorbereid. Het eerste document is het hervormingsplan dat is gepresenteerd aan het grote publiek, en het is een geïntegreerd plan dat is goedgekeurd en ontwikkeld door de donoren. Het tweede document is het noodplan van de regering voor het jaar 2024, en het derde document zijn de geleerde lessen voor de wederopbouw en het economisch herstel van de Gazastrook,” zei Shtayyeh volgens Wafa.

Shtayyeh diende zijn ontslag samen met dat van zijn regering in op 26 februari, verklarend dat nieuwe “regelingen” nodig waren om de “nieuwe realiteit in de Gazastrook” te weerspiegelen.

Naast Mustafa, die ook de portefeuille van minister van Buitenlandse Zaken op zich zal nemen, telt het P.A.-kabinet 22 andere ministers, waarvan de meeste nieuwe gezichten zijn. Alleen minister van Binnenlandse Zaken Ziad Hab al-Reeh, lid van Mustafa’s Fatah-factie, behoudt zijn post.

Eerder deze maand beloofde Mustafa een regering aan te stellen die “zowel het vertrouwen van ons volk als de steun van de internationale gemeenschap kan winnen”.

Hij verklaarde dat Ramallah verregaande administratieve hervormingen wil doorvoeren en de eerste verkiezingen sinds 2006 wil houden. Hij gaf echter geen tijdschema voor de stemming en zei dat dit zou afhangen van de “realiteit ter plaatse”.

Volgens een recente opiniepeiling is 89% van de Palestijnen voorstander van de oprichting van een bestuursorgaan waarvan Hamas deel uitmaakt of dat door Hamas wordt geleid. Slechts 8,5% is voorstander van de status quo, waarbij de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit wordt bestuurd door Mustafa’s Fatah zonder betrokkenheid van Hamas.

Uit een andere peiling bleek dat de meeste Palestijnen vinden dat Hamas “het meest verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden”.

Fatah en Hamas hebben eenheidsgesprekken gevoerd om een politieke alliantie te vormen. De laatste benadrukte echter dat de beslissing om Mustafa te benoemen was genomen “zonder nationale consensus”.

Mustafa is geboren in het dorp Kafr Sur bij Tulkarem in West-Samaria en heeft een doctoraat in bedrijfskunde en economie van de George Washington University. Hij is al lange tijd lid van Fatah en is lid van het Uitvoerend Comité van de door Abbas geleide Palestijnse Bevrijdingsorganisatie.

In 2015 benoemde Abbas Mustafa tot voorzitter van het Palestijnse Investeringsfonds van de Palestijnse Autoriteit, dat goed is voor miljarden dollars. Een jaar eerder hield hij als minister van Economie van Ramallah toezicht op de wederopbouw van de Gazastrook na de Israëlische militaire operatie tegen Hamas (“Protective Edge”) in 2014.

De regering-Biden wil dat de Palestijnse Autoriteit de controle over de Gazastrook overneemt na het einde van de Israëlische militaire operatie – een stap waartegen Jeruzalem zich fel verzet vanwege de openlijke steun van Ramallah aan terrorisme.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox