Bijna 500 gesneuvelde Israëlische soldaten: statistieken en mensen

Elke dag worden de namen en gezichten van de gesneuvelde Israëlische soldaten gepubliceerd, maar de grimmige statistieken zijn niet minder gruwelijk.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: IDF
De dagelijkse begrafenissen van onze soldaten breken de harten van de mensen. Foto: Liron Moldovan/Flash90

Het Israëlische verdedigingsleger (IDF) hebben vanmorgen (woensdag) de gegevens vrijgegeven van de slachtoffers, inclusief doden en gewonden, vanaf het begin van de oorlog tot vandaag. Uit de gegevens blijkt dat 498 IDF-soldaten zijn gedood sinds het begin van de oorlog, waaronder 164 die zijn gevallen sinds het begin van het grondoffensief.

Wat de toestand van de gewonden betreft, meldt de IDF dat 47 soldaten momenteel in ernstige toestand in het ziekenhuis liggen, 262 in matige toestand en 133 in lichte toestand. Sinds het begin van de oorlog zijn 329 soldaten ernstig gewond geraakt, 576 matig gewond en 1.161 licht gewond. Sinds het begin van de operatie in de Gazastrook zijn 198 soldaten ernstig gewond geraakt, 327 matig gewond en 349 licht gewond.

Elke verwonding en elke dood van een soldaat is een tragedie. De Israëlische soldaten zijn de zonen van de hele natie en het doet elke dag pijn om de laatste cijfers over het aantal slachtoffers te zien.

Op dit moment wordt er veel gesproken over de soldaat Shaul Greenglick die ongeveer drie weken geleden werd gedood tijdens een optreden in een talentenjacht op de Israëlische televisie. In de show “The next Star” zong Greenglick in zijn uniform en de jury noemde hem “een natuurtalent met een fantastische stem”.


Na de auditie besloot Greenglick zich terug te trekken uit de competitie en te gaan vechten in de Gazastrook. Hij legde zijn beslissing uit in een verklaring: “Ik had me voorgesteld dat dit jaar anders zou zijn; een jaar vol ambities en dromen die in vervulling gingen. Nu leef ik een oude droom van vechten voor mijn land en we zitten midden in de nacht … een nieuwe droom en een andere droom zullen nog even moeten wachten. Bedankt voor de warme en bemoedigende woorden en voor de goede recensies. Ik hoop dat deze tijd voorbij gaat en dat het snel voorbij gaat.”

Hij voegde eraan toe: “Ik beloof dat ik zal blijven vechten voor dit land waar ik van hou en voor mijn dromen. Op dit moment heb ik maar één ding in gedachten: blijven vechten in de duisternis totdat we het licht zien.”

Assi Azar, de presentatrice van het programma, schreef: “Lieve Shaul viel in Gaza. We hebben elkaar maar twee keer ontmoet, bij het interview voor de casting voor The Next Star en bij de casting zelf. Het waren korte ontmoetingen, maar meer had je niet nodig om de magie in hem te voelen. Hij was een man die altijd lachte. Het soort persoon waar je meteen vrienden mee wilt zijn. Hij was een zanger met gratie, met vriendelijke ogen. En nu is hij overleden. Namens mijzelf en het hele productieteam wil ik mijn medeleven betuigen aan zijn familie. Onze harten zijn allemaal vervuld van verdriet. Ik wou dat deze nachtmerrie al voorbij was. Moge zijn nagedachtenis gezegend zijn.”

Kapitein (Ret.) Shaul Greenglick, 26, uit Ra’anana, commandant in Regiment 931, Nachal Brigade, werd gedood bij gevechten tegen terroristen in Daraj Tuffah, het Hamas-bolwerk in de noordelijke Gazastrook.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox