Biden: ICC heeft niet het recht om Israël te vervolgen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag besloot deze week dat het zal onder­zoeken of Israël en Hamas mogelijk oorlogs­mis­daden hebben begaan tijdens de Gaza-oorlog van 2014. Israël is echter geen lid, en Palestina geen Staat. Israël en de VS bekriti­seren het besluit.

Door Redactie Israel Today |

De regering-Biden heeft het besluit van het ICC snel veroordeeld, wat veel zorg wegnam dat deze regering Israël minder zou beschermen dan de regering-Trump, die vorige jaar het Internationaal Strafhof waarschuwde, van Israël af te blijven.

‘We zijn fel gekant tegen en teleurgesteld door de aankondiging van de aanklager van het ICC om een onderzoek in te stellen naar de Palestijnse situatie,’ zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price. ‘We blijven onze sterke betrokkenheid bij Israël en zijn veiligheid handhaven, onder meer door ons te verzetten tegen acties die erop gericht zijn Israël op oneerlijke wijze aan te vallen.’

Dit commentaar werd later op Twitter herhaald door minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken:

Price wees er verder op dat Israël geen partij is bij het Statuut van Rome, dat het ICC in het leven riep, en dat, hoewel de Palestijnen dat akkoord wel ondertekenden, zij geen soevereine Staat zijn. Gezien beide omstan­dig­heden is het twijfel­achtig of het ICC al dan niet bevoegd is om de zaak te onderzoeken en te berechten.

De VS zijn evenmin partij bij het Statuut van Rome, maar werden niettemin door het ICC aangeklaagd wegens vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan. Dat en het feit dat het ICC het op Israël heeft gemunt, bracht de regering-Trump ertoe sancties op te leggen aan het hof en zijn hoofdaanklager. De regering-Biden zei dat ze nog aan het debatteren was over het al dan niet opheffen van die sancties.

Premier Benjamin Netanyahu bestempelde het ICC-besluit als niets minder dan een bedrieglijke, antisemitische aanval op de Joodse Staat:
‘Dit hof, dat werd opgericht om de herhaling van de gruwelijke misdaden van de nazi’s tegen het Joodse volk te voorkomen, richt nu zijn wapens tegen de enige echte Staat van het Joodse volk,’ zei de Israëlische leider in een videorespons die op sociale media werd geplaatst.
‘Het is gericht tegen Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten. Maar natuurlijk knijpt het een oogje dicht voor Iran, Syrië en de andere dictaturen die links en rechts echte oorlogsmisdaden plegen.’

De Israëlische president Re’oeven Rivlin noemde de beslissing van het ICC ‘schandalig’ en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi noemde het ‘een daad van moreel en juridisch faillissement’.

Ashkenazi voegde eraan toe dat ‘het feit dat de moorddadige terreurgroep Hamas het besluit prijst, meer dan wat dan ook aangeeft dat elke morele geldigheid ontbreekt.’

Lees meer over dit onderwerp:
Internationaal Strafhof richt zich opnieuw op Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.