Biden eist democratische verkiezingen van Palestijnen

Mochten de Palestijnse leiders denken, dat de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van de Verenigde Staten zal betekenen dat ze automatisch weer op Amerikaanse hulp en herstelde betrekkingen kunnen rekenen, dan hebben ze het mis.

Door Redactie Israel Today |

Het overgangsteam van Biden maakte de Palestijnse Autoriteit duidelijk dat het presidents- en parlements­verkiezingen moet houden, als het de banden met Amerika weer wil aanknopen en hulp van hen verwacht. Die verklaring komt van een naamloze bron die zondag werd geciteerd door de Israëlische Tazpit Press Service (TPS).

De laatste Palestijnse verkiezing was in januari 2005. Een jaar later, in januari 2006, won de terreur­organisatie Hamas de Palestijnse parlements­verkiezingen. De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, weigerde echter een Hamas premier te benoemen, wat kort daarna leidde tot een gewelddadige overname van de Gazastrook door Hamas. (Abbas is nu in het vijftiende jaar van zijn vierjarige ambtsperiode als president).
Sindsdien hebben er geen verkiezingen meer plaats­gevonden in de Palestijnse Autoriteit.

Naar verluidt zijn Abbas en Hamas het bijna eens over een akkoord om in de komende maanden Palestijnse presidents- en parlements­verkiezingen mogelijk te maken. Ze kunnen er zeker van zijn dat de nieuwe Amerikaanse regering hen goed in de gaten zal houden.

Juich niet te vroeg
De Palestijnse leiders hebben de nieuwe benadering van Donald Trump van het Israëlisch- Palestijnse vredesproces onmiddellijk verworpen en de afgelopen vier jaar effectief alle officiële banden met Washington verbroken.

De kloof werd nog groter, toen Trump de Israëlische soevereiniteit over de oostelijke helft van Jeruzalem erkende, de Amerikaanse ambassade daarheen verplaatste en eventuele annexatie van grote delen van de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’ ondersteunde.

Abbas en zijn regering waren ook boos over het feit dat Trump vrede tussen Israël en verschillende Arabische Staten bewerkstelligde zonder een allesomvattende Israëlisch-Palestijnse vredes­overeenkomst. De Palestijnen, en inderdaad een groot deel van de Arabische wereld, hadden lang beweerd dat normalisatie onmogelijk was, totdat de Palestijnse kwestie opgelost was. Trump bewees het tegendeel.

Het zou teveel zijn om te verwachten dat Biden de meeste van bovenstaande acties van Trump ongedaan zal maken. Naar het zich laat aanzien is hij daar niet toe geneigd. De Palestijnse Autoriteit hoopte dat hij onmiddellijk na zijn aantreden het volgende zou doen:
• Heropening van de PLO- ambassade in Washington,
• Heropening van een apart Amerikaans consulaat in Oost-Jeruzalem ten behoeve van de Palestijnen,
• Herstel van de financiële hulp van Amerika aan de PA, inclusief financiering voor de privé-vluchtelingen­organisatie UNRWA van de Palestijnen.

Als het TPS-verslag klopt, suggereert het dat Biden deze concessies misschien niet eens zal verlenen, tenzij de Palestijnen eindelijk kunnen aantonen dat ze zich inzetten voor de mensen­rechten en het democratische proces.

Lees ook:
Palestijnen pochen: we hielpen Biden Trump verslaan
Palestijnen: ‘Zonder heroriëntering gaan we verloren’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.