Bibi gaat naar de rechtbank: ‘Ik ben niet schuldig’

Premier Netanyahu verscheen maandag voor de districts­recht­bank van Jeruzalem in verband met de aanklachten tegen hem in de dossiers 1000, 2000 en 4000, waarin sprake zou zijn van omkoping, schending van vertrouwen, en fraude. Hij pleitte niet schuldig aan alle aanklachten.

Door Aryeh Savir/TPS |

De zitting begon met een mondelinge verklaring van de verschillende beklaagden, waaronder de premier, naar aanleiding van de schriftelijke antwoorden die hun advocaten vorige maand aan de rechtbank hadden gezonden.

Wegens het Coronavirus vond de zitting plaats in de nieuwe en grotere rechtszaal. Het aantal vertegen­woor­digers van elke beklaagde was beperkt, de journalisten zaten in een andere zaal terwijl wat in de rechtszaal gebeurde voor hen werd uitgezonden via een gesloten TV circuit.
Netanyahu had zijn aanhangers gevraagd om niet naar de rechtbank te komen en zich niet bij elkaar te komen.

Een groep anti-Netanyahu demonstranten hield een demonstratie in de buurt van de rechtbank. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)>

Waarvoor staat Netanyahu terecht?

  • De eerste zaak, Dossier 1000, heeft betrekking op dure geschenken die Netanyahu zou hebben ontvangen van rijke aanhangers, met name van de in Israël geboren filmproducent Arnon Milchan, mogelijk in ruil voor gunsten.
  • Dossier 2000 gaat over omkoping tussen Netanyahu en Arnon Mozes, eigenaar van de krant en website Yediot Achronot. Netanyahu zou hebben aangeboden zijn macht te gebruiken om de invloed van de belangrijkste rivaal van Yediot,Israel Hayom, te belemmeren door middel van wetgeving die de (gratis) verspreiding van Israel Hayom zou beperken, in ruil voor een vermindering van de negatieve berichtgeving over Netanyahu door Yediot.
  • In Dossier 4000 wordt beweerd dat Sha’oel Elovitch, voormalig eigenaar van de Israëlische tele­communicatie­gigant Bezeq en van het nieuws­portaal Walla!, zijn CEO, Ilan Yeshua, onder druk heeft gezet om te zorgen voor positieve berichtgeving over Netanyahu op Walla!. In ruil daarvoor zou de premier regelingen bevorderen waarvan Elovitch zou profiteren. De voordelen van deze regelingen waren honderden miljoenen dollars waard voor Bezeq, waarvan Elovitch op dat moment een belangrijke aandeelhouder was.

Netanyahu, de eerste zittende premier in de geschiedenis van Israël die wordt berecht, heeft herhaaldelijk ontkend dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Zijn aanhangers hebben de beschuldigingen een heksenjacht genoemd door een ‘vijandige media’ tegen hem en zijn familie en hebben het rechtssysteem beschuldigd van pogingen om een premier in een ondemocratisch proces uit zijn ambt te zetten.
Het proces zal naar verwachting jaren duren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.