Bezoek met ons En Gedi, Judea’s magische woestijn

Onze leden konden onlangs via Zoom deel­nemen aan een bezoek aan de unieke woestijn van En Gedi, waar zich zo veel van de Bijbelse geschie­denis heeft afge­speeld. We hebben de opnamen voor u bewaard, ga er maar rustig voor zitten, u kunt er anderhalf uur van genieten.

Door Redactie Israel Today |

De woestijn van Judea is Jeruzalems geheime ‘schuil­plaats’ in de wildernis, een toevluchts­oord voor de veldslagen, de politiek en de corruptie van Jeruzalem, waar ooit profeten, priesters, psalmisten en koningen een toevluchts­oord vonden in haar isolement. De beroemdste die naar de door schorpioenen en slangen geteis­terde omgeving vluchtte was David, de meest onwaar­schijn­lijke held van de Bijbel.

Krachtmeting tussen Nubische steenbokken in het En Gedi Natuurreservaat. (Foto: Paul Nuret/Flash90)

Verberg me in de spleet van de rots

Wanneer je oostelijk van de Heilige Stad over een enkele bergkam kijkt, dan zie je de droge, verlaten, berg­achtige wildernis, een harde, mee­dogen­loze woestijn, met bijna geen regenval en verzengende tempe­raturen.

En toch, zo extreem als hij is, toch is deze woestijn klein, of om precies te zijn smal, en kan op een ezel in een dag worden doorkruist. Deze twee kenmerken – de kleine afmetingen en de nabijheid van het politieke, economische en religieuze centrum van de wereld, maken de Judese woestijn tot een buiten­gewone omgeving. Een plaats om geschiedenis te schrijven!

De oase En Gedi. (Foto: Sharona Liman)

En wat een schuilplaats is het! Er valt praktisch geen regen in de woestijn van Judea, zodat bronnen van zoet water zich samenvoegden en een grote oase vormden die ‘De bron van de wilde geit’ werd genoemd, עין גדי En Gedi in het Hebreeuws. De combinatie van sprankelend zoet water en hoge tempe­raturen genereerde tropische omstandigheden die de unieke flora, fauna en fauna in stand houden.

In de oudheid kweekten de bewoners van En Gedi zeldzame en kostbare planten en ontwikkelden zich tot een bloeiende neder­zetting te midden van deze unieke wildernis. Zij bouwden een synagoge met een fasci­nerende mozaïek inscriptie op de vloer.

Tot op de dag van vandaag is het natuur­reservaat van En Gedi rijk aan planten en dieren uit verschillende planten­geogra­fische zones. Er stromen hier twee beekjes, waarvan er een naar koning David is genoemd. Wandelend langs deze beek, kunnen we dieren en planten tegen­komen uit drie continenten en vier klimaat­zones. Wij staan versteld van de steile rotswanden en het schrille contrast tussen de weelderige oase en de dorre woestijn­omgeving. Bij het passeren van de talrijke berggrotten kunnen wij ons David in zijn schuilplaats voorstellen, op de vlucht voor de jaloerse koning Saul.

Ontmoet onze reisleidster, Sharona Liman

Mijn ouders maakten Aliyah, immigreerden van Philadelphia naar Israël in 1963. Ik werd geboren in 1970 en groeide hier op als een ‘sabra.’ Dat is hoe in Israël geboren Israëli’s zichzelf noemen. Ik groeide op met zowel Engels als Hebreeuws in mijn huis.

Mijn familie – ouders, 3 kinderen en ikzelf – hield altijd van reizen en de natuur. Kamperen en wandelen zijn een groot deel van mijn beste jeugd­herinne­ringen. Als tiener werd ik lid van een jeugd­wandel­club in de woestijn van Judea. De club behoorde tot de Vereniging voor de Bescherming van de Natuur in Israël (SPNI). Tijdens onze wandelingen leerden we over de geologie, biologie en geschie­denis van de plaatsen die we bezochten.

Ik wist toen al dat dit was wat ik wilde doen met mijn leven – wandelen in de natuur en fascinerende plaatsen in Israël bezoeken.

Na de middelbare school heb ik mijn verplichte dienst­plicht vervuld bij het leger. Ik was tuinvrouw en bestreed heftig al het onkruid in de leger­bases waar ik diende.

Na mijn legerdienst voltooide ik ‘Land of Israel Studies’ aan het Bet-Berl Teaching College, en behaalde een B.Ed in geografie en mijn officiële tourgids certificering in 1995. Sindsdien werk ik als reisleider. Ik houd van mijn werk, en ik houd van mijn land, zo veel zelfs dat ik mijn beide zonen naar bergen in Israël heb genoemd – Tavor (17), en Bental (14)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.