“Betrekkingen tussen Israël en Oostenrijk zijn nog nooit zo goed geweest”

“Gezien onze historische verantwoordelijkheid is dit niet vanzelfsprekend.”

Door | | Onderwerpen: Oostenrijk
Foto: Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken

De Oostenrijkse kanselier Carl Neymar zal naar verwachting binnenkort een bezoek brengen aan Israël, waarbij hij een overeenkomst zal ondertekenen voor een strategisch partnerschap met Israël. Dit werd aangekondigd door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg tijdens een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, gehouden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Aan het begin van de bijeenkomst sprak Schallenberg over de recente terreuraanslagen in Israël, waarbij hij zei: “Gelieve ons medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers van deze schokkende aanslag. Het terrorisme laat weer eens zijn lelijke gezicht zien en ik wil dat u en de burgers van Israël weten dat Oostenrijk aan de zijde van Israël staat en dat Oostenrijk een partner is in uw strijd. U hebt gezegd dat een sterk en veilig Israël de beste garantie is en ik ben het daarmee eens. Het maakt deel uit van ons beleid om uw partners te zijn in deze strijd en wij willen een sterk en veilig Israël zien”.

Schallenberg voegde daaraan toe: “De betrekkingen tussen Oostenrijk en Israël zijn sinds 1948 nog nooit zo goed geweest. Gezien onze historische verantwoordelijkheid mag dit niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Wij willen de betrekkingen versterken en kijken uit naar het bezoek van de Oostenrijkse kanselier, waar wij een strategische partnerschapsovereenkomst zullen ondertekenen.   We zijn begonnen met het bespreken van de regio, de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van energie, cultuur, wetenschap en er zijn zoveel gebieden waar we een gemeenschappelijk belang hebben.”

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid: “Ons beste wapen tegen terrorisme is de eenheid van de staat Israël en zijn burgers. Wat de terroristen proberen te vernietigen is de kracht van een sterk en trots, gezagsgetrouw land, waar de veiligheidstroepen volledige steun krijgen en de nodige rust die hen in staat stelt op te treden tegen terrorisme. Het doel van terrorisme is niet alleen onschuldigen te vermoorden, maar ook om ons te laten haten en boos op elkaar te zijn. Om de Israëlische samenleving van binnenuit te ondermijnen en te ontmantelen. Om een uitwisseling van beschuldigingen op gang te brengen die zal leiden tot geweld. De terroristen willen gewelddadige rellen in de straten van Israël. Manifestaties van ophitsing en haat versterken het vertrouwen niet. Zij veroorzaken alleen angst en verlamming en belasten de veiligheidstroepen nog meer. Wij zullen ons beleid niet laten bepalen door de terroristen en wij zullen niet toestaan dat de terroristen ons van binnenuit verscheuren”.

Buienlandminister Lapid voegde daar direct aan toe: “Deze ontmoeting met u, net als de ontmoeting eerder deze week in de Negev met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, de Emiraten, Marokko en Bahrein, is het beste antwoord op terrorisme. Vrede en vriendschap zijn de alternatieven voor terreur en chaos. Wij kiezen voor vrede vanuit een machtspositie. Het is een keuze van de sterken. De laatste keer dat we elkaar ontmoetten, was in het concentratiekamp Mauthausen. Ik sprak over mijn grootvader, die in het kamp is omgekomen, en u huilde en omhelsde mij. Het bestaan van de Staat Israël, sterk en vol vertrouwen, is de garantie dat er niet langer een Mauthausen zal zijn. Een garantie dat het terrorisme niet zal winnen. Uw inzet voor onze vriendschap sterkt ons in moeilijke tijden.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox