Betere hulp nodig voor IDF-veteranen met PTSS

Israël reageerde geschokt, nadat een veteraan uit de Gaza-oorlog met PTSS zichzelf maandag in brand stak voor een kantoor van het ministerie van Defensie dat rehabilitatie­zaken behandelt. Zijn toestand is nog kritiek. Politici spraken zich uit voor meer aandacht voor gewonde veteranen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëli’s demonstreerden enkele jaren geleden al voor een betere behandeling voor veteranen die lijden aan PTSS, die zij de ‘gezichtsloze slachtoffers’ noemen. (Foto: Flash90)

De veteraan Itzik Saidyan, 26, vocht in de Gaza-oorlog van 2014, bekend als ‘Operation Protective Edge’, en is nooit meer dezelfde geweest., Saidyan en zijn eenheid, de Golani Infanterie Brigade, werden naar het stadsdeel Shuja’iyya van Gaza-Stad gestuurd, waar enkele van de dodelijkste gevechten van de oorlog plaatsvonden. Saidyan herinnerde zich, dat binnen enkele uren na hun inzet niet minder dan zeven van zijn wapenbroeders voor zijn ogen werden gedood. Daarna bracht hij nog twee en een halve week aan het front door.

Na de oorlog werd bij hem PTSS vastgesteld, maar hij werd voor slechts 25% arbeidsongeschikt verklaard, hoewel hij om 50% had gevraagd. Familie en vrienden zeiden dat ambtenaren van het ministerie Saidyan behandelden alsof hij het systeem probeerde te bedriegen, en zij bevestigden dat hij echter enorme moeite had om in het dagelijks leven te functioneren.

Maandag brak er uiteindelijk iets in Saidyan en hij stak zichzelf in brand bij de ingang van de kantoren van het Revalidatie Departement in de centraal Israëlische stad Petach Tikva. Hij liep brandwonden op over zijn hele lichaam en werd in kritieke toestand met spoed naar het Tel Hashomer Ziekenhuis in Tel Aviv gebracht.

Dinsdagmorgen bezocht IDF stafchef Aviv Kochavi het ziekenhuis en werd gezien terwijl hij de huilende moeder van Saidyan stevig omhelsde.


Een omhelding van de stafchef: luitenant-kolonel Kochavi arriveerde in het Sheba Medical Center en omhelsde de moeder van Itzik Saidian, die zichzelf in Petah Tikva in brand stak.

Eerder op de dag verklaarde Kochavi:
‘Onder onze soldaten en onze reservisten zijn er mensen van wie de verwondingen niet zichtbaar zijn, en zij dragen jarenlang de littekens van de strijd in hun hart. De IDF en het volk van Israël zijn veel verschuldigd aan degenen die hun leven en hun denken in gevaar brengen omwille van de bescherming van het land, en we moeten alles doen om voor hen te strijden.’

President Re’oeven Rivlin twitterde in reactie op het schokkende incident:
‘Onder onze zonen en dochters die terugkeerden uit de strijd zijn er velen die nog steeds strijden. We zien jullie. We voelen de pijn met jullie wanneer jullie rusteloos terug­keren naar de slagvelden van het leven. Aan Itzik en al onze kinderen die vechten danken wij de oprichting van de Staat. Wij zijn verantwoordelijk voor hun lot.’

Premier Benjamin Netanyahu beloofde, dat als hij in staat is een stabiele regering te vormen, hij het een prioriteit zal maken om ‘de manier waarop we omgaan met gehandicapte IDF-veteranen en hun verwondingen te veranderen.’

Netanyahu, zelf een voormalig commando die zijn aandeel aan de strijd heeft geleverd, voegde eraan toe: ‘Helaas weet ik dat Saidyan niet de enige onder onze strijders is die dergelijke littekens heeft.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.