Benny Gantz promoot nieuwbouw in Judea & Samaria

Minister van Defensie Benny Gantz bevordert de bouw van bijna 5.000 nieuwe huizen in Joodse gemeen­schappen in oostelijk Jeruzalem en in Judea en Samaria, aldus een bericht zondagavond, na meer dan zes maanden waarin dergelijk bouw was bevroren.

Door Brabosh, ICNN |

De stap wordt door Gantz gezien als een mogelijke manoeuvre om de banden te verstevigen met de leiders van Judea en Samaria, die momenteel woedend zijn op premier Benjamin Netanyahu, die vorige maand terugkwam op een langdurige belofte om de soevereiniteit te verklaren over delen van Judea & Samaria en in plaats daarvan besloot de banden met de Verenigde Arabische Emiraten te normaliseren.

Gantz is van plan om volgende week het Civil Administration Planning Committee bijeen te roepen om de bouwplannen goed te keuren, die niet beperkt zullen blijven tot de grote ‘nederzettingen’-blokken, meldde Channel 12. Afgezien van de blokken Ma’ale Adumim, Gush Etzion en Ariel, zullen honderden huizen worden gebouwd in Beit El, Shilo, Nokdim, Har Bracha En de South Hebron Hills, volgens het rapport zonder bron.

Het kantoor van Gantz stuurde zondag een brief naar het kantoor van Netanyahu, waarin hij hem vroeg toestemming te geven voor de commissievergadering. De beslissing over het al dan niet bijeenroepen van de commissie ligt bij Netanyahu, maar de premier zou waarschijnlijk te maken krijgen met een felle reactie van zijn rechtse basis als hij het initiatief van Gantz zou weigeren.

De laatste keer dat Israël de bouw van Joodse woningbouw promootte, was in februari, toen het de beperkingen op de bouw van de controversiële wijk Givat Hamatos in Oost-Jeruzalem ophief en zei dat er 3.000 huizen zouden worden gebouwd voor Joodse inwoners, naast nog eens 2.200 wooneenheden voor Joden in de nabijgelegen wijk Har Homa.

Netanyahu kondigde ook plannen aan om te bouwen in een strook land op de Westelijke Jordaanoever ten oosten van Jeruzalem genaamd E1, waardoor de hoofdstad effectief wordt verbonden met Ma’ale Adumim. Het plan werd destijds door Nickolay Mladenov, de vredesgezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, verworpen als ‘zorgwekkend’.

Kabinetsleider Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit (PA) ontmoette zondag in Ramallah de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Niels Annen, en besprak met hem de laatste beleids­ontwikkelingen. Shtayyeh sprak zijn waardering uit voor het verzet van Duitsland tegen het Israëlische ‘annexatieplan’ en zijn steun voor een tweestatenoplossing.

Bovendien merkte Shtayyeh op dat het PA-leiderschap klaar is om terug te keren naar een diplomatiek pad als het vertrouwt op een duidelijke bron van autoriteit, dat wil zeggen de overeenkomsten die zijn ondertekend met Israël of het internationaal recht en besluiten.

De PA-kabinetsleider merkte op dat PA-voorzitter Machmoud Abbas het bijeenroepen van een internationale vredes­conferentie ondersteunt om tot een oplossing van de Palestijnse kwestie te komen. ‘Zelfs als het annexatieproces wordt stopgezet, zullen we geen terugkeer naar de vorige situatie toestaan, wanneer de nederzetting voortduurt en de afbraak van de mogelijkheid om een Palestijnse Staat te vestigen doorgaat’, zei Shtayyeh, die Duitsland opriep een actievere rol te spelen. Bij het bevorderen van een serieuze diplomatieke stap.

Bronnen: ICNN, Brabosh/Vlaamse Vrienden van
Israël
, The Times of Israel, Arutz Sheva.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.