Bennett tegen Bibi: Nu bent u de zure augurk!

Benjamin Netanyahu veroorzaakte al in 2017 een media­sensatie toen hij tijdens een rumoerig Knesset-debat zijn politieke rivalen aanduidde als ‘zure augurken’. Maandag noemde zijn opvolger Bennett hem een augurk, tijdens een vijan­dige schreeuw­partij in de Knesset.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Premier Naftali Bennett neemt het op tegen zijn voorganger, Benjamin Netanyahu. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

‘Wanneer chamoetzim praten, hoor je gesprekken zoals: ‘Is de situatie hier niet afschuwelijk en verschrikkelijk? Valt niet alles uit elkaar? Heb je trouwens tickets besteld naar Londen of Berlijn?’ zei Netanyahu destijds, in reactie op het voortdurende gekibbel over zijn lange bestuur. ‘Ze zijn zuur, en weg vliegen ze!’

Chamoetzim is het Hebreeuwse woord voor ‘augurken.’ In deze context, staat het gelijk aan iemand een ‘zuurpruim’ noemen.

De media hadden een geweldige dag, net als Netanyahu en zijn PR-afdeling. Bibi stuurde een tweet waarin hij poseerde met een groot blik Israëlische augurken met de telkst: ‘We hebben een prachtig volk dat graag augurken eet, maar het is niet zuur.’ Al snel noemde iedereen iemand, die het niet met hen eens was, een ‘augurk’.

Maandag retourneerde de nieuwe premier Naftali Bennett die woorden weer naar Netanyahu, toen hij voor de Knesset verklaarde: ‘Jullie zijn de nieuwe zure augurken (zuurpruimen) geworden. Wat jullie hebben verwaarloosd, zijn wij aan het herstellen, en jullie zijn de nieuwe augurken. Jullie mopperen, klagen en zeuren alleen maar.’

Er brak al snel een felle woordenwisseling uit tussen Bennett en Netanyahu.

‘Eén vraag voor de frauduleuze regering van Bennett en [minister van Buiten­landse Zaken Yair] Lapid – hoe zijn jullie er in zo’n korte tijd in geslaagd om ons succes in de strijd tegen het corona­virus te bederven?’ eiste Netanyahu. Israëls Covid-19 infectie­cijfers zijn opnieuw aan het stijgen, slechts enkele maanden nadat het land de ‘overwinning’ op het virus verkondigde.

Bennett schoot terug dat hij geen behoefte had om elke stap die hij als premier deed publiekelijk aan te kondigen en te prijzen, alvorens uit te leggen dat ‘we de gaten [in de vaccinvoorziening] die u achterliet, hebben gedicht, maar we hoeven geen persconferentie te houden voor elk telefoongesprek met [Pfizer CEO] Bourla.’

Netanyahu haalde ook opnieuw uit naar Bennett, een rechts religieus politicus, wegens het vormen van een regering met extreem-linkse en antizionistische Arabische partijen. Bennett herinnerde de Knesset eraan dat het Netanyahu zelf was die de islamitische partij Ra’am voor het eerst benaderde om toe te treden tot, of op zijn minst samen te werken met zijn would-be coalitie. ‘Ze gingen als dieven in de nacht om [Ra’am partijleider] Mansour [Abbas] te ontmoeten. In spreektaal: Je hebt het niet gedaan als een man,’ beschuldigde Bennett.

Het volstaat te zeggen dat er absoluut geen liefde bestaat tussen de huidige en de voormalige premier.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.