Bennett: Israël heeft een dwaze obsessie voor Bibi

Gideon Sa’ar gaat met een eigen partij deelnemen aan de verkiezingen om Netanyahu te verdrijven. Bennett dringt er bij de oppositie op aan om zich niet alleen met Netanyahu bezig te houden, maar een alternatief beleid te presenteren voor de werkelijke problemen.

Door Ryan Jones |

Toen Gideon Sa’ar, lange tijd een rijzende ster binnen Likoed, dinsdag aankondigde dat hij zijn eigen partij gaat vormen voor de volgende verkiezingen, gaf hij daarvoor maar één reden: het afzetten van premier Benjamin Netanyahu.

Dat was ook de bestaansgrond van de vorming van de ‘Blauw-Wit’ factie een jaar eerder.

De resultaten van een enquête, dinsdagavond gehouden door Panels Politics, na het bekend maken van Gideon Sa’ar’s beslissing.

Sa’ar vertelde de Israëli’s dat de Likoed, dat hij ooit liefhad, niet meer bestaat, en dat de partij niet veel meer is dan een ‘instrument voor de persoonlijke belangen van de verantwoordelijke persoon, met inbegrip van zaken die verband houden met zijn strafrechtelijk proces’. Netanyahu, zo beschuldigde hij, had Likoed veranderd in een ‘persoonlijkheidscultus’.

Sa’ar is bij de rechtsen niet de enige die zo denkt. Recente peilingen tonen aan dat de rechtse Yamina-partij bij de volgende verkiezingen aanzienlijk zou groeien in de Knesset, ten koste van Netanyahu’s Likoed. Nu Sa’ar’s partij ‘Nieuwe Hoop’ het politieke speelveld betreedt, wordt verwacht dat het maar liefst 18 zetels zal winnen, te koste van Likoed, Yamina en de centrumlinkse partij Blauw-Wit.

Dit frustreert Yamina’s partijleider Naftali Bennett om verschillende redenen. Natuurlijk zal een andere sterke rechtse partij Bennett’s eigen kansen om Bibi als premier te verdringen verkleinen. Maar wat erger is, het zal Netanyahu nog meer in het middelpunt plaatsen, in plaats van echte problemen aan te pakken.

Bennett hekelde andere leden van de rechtse oppositie omdat ze steeds met Netanyahu bezig zijn. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

‘Israël heeft een obsessie. Het politieke systeem en de media hebben een dwaze obsessie,’ schimpte Bennett in de Knesset kort na de aankondiging van Sa’ar. ‘Ja Bibi, Nee Bibi. Daar richt je geen nieuwe partij voor op.’

De recente verkiezingen in Israël waren inderdaad weinig meer dan referenda over Netanyahu’s geschiktheid om de natie te blijven leiden. En terwijl Bennett zich als een geschikte opvolger van Bibi heeft voorgesteld, heeft hij ook veel nadruk gelegd op het presenteren van een alternatief beleid voor de meest urgente kwesties van Israël, in het bijzonder de aanpak van de coronacrisis.

Het is de nadruk die Bennett legt op het aanbieden van een alternatief beleid, in plaats van het bekritiseren van zijn politieke tegenstanders, dat hem populair heeft gemaakt bij de Israëlische kiezers. En terwijl Sa’ar eveneens zeer populariteit is bij centrum-rechts, zal het bekritiseeren van Netanyahu waarschijnlijk niet genoeg zijn om de langst-dienende premier van Israël te overwinnen, zoals Benny Gantz en zijn ‘Blauw-Wit’ op een harde manier hebben geleerd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.