Bennett: Geen geduld met ongevaccineerde Israëli’s

De Israëlische regering blijft zich inspannen om tegen elke prijs de scholen en de economie open te houden, maar zegt dat zij in die inspanningen wordt gehinderd door de bijna een miljoen Israëli’s die nog steeds het Covid-19-vaccin weigeren.

Door Redactie Israel Today |

De regering staat ook onder zware druk om een landelijke lockdown tijdens de Joodse feest­dagen Yom Kippoer en Soekot te vermijden, ondanks het feit dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het corona­virus hoog blijft.

Minister Nachman Shai van Diaspora Zaken zou zondag tijdens een kabinets­vergadering hebben gezegd, dat alle werknemers in de openbare sector moeten worden verplicht zich te laten vaccineren. Volgens het Israëlische nieuws­portaal N12 antwoordde premier Naftali Bennett dat zijn regering ‘geen geduld meer heeft met degenen die het vaccin weigeren.’ Al eerder had Bennett vaccin-weigeraars verweten, dat zij de hele bevolking in gevaar brengen, wat hem veel commentaar opleverde.

Leerlingen minder snel in quarantaine
De kabinetsvergadering richtte zich vooral op Israëlische openbare scholen, die momenteel werken volgens het beleid, dat als iemand in of verbonden met een bepaalde klas wordt getest als besmet met Covid-19, de hele klas in quarantaine moet gaan.

Als gevolg van dit beleid zitten op dit moment, amper twee weken na het begin van het nieuwe schooljaar, ongeveer 154.000 Israëlische leerlingen in quarantaine, evenals 3.750 leraren en school­personeel.

Bennett en de rest van het kabinet hebben het voorstel van minister van Onderwijs Yifat Shasha-Biton goed­ge­keurd, om vanaf volgende maand alleen nog besmette leerlingen in quaran­taine te plaatsen, terwijl hun klas­genoten een corona­virustest moeten afleggen en dan direct naar school mogen terugkeren.

Om dit mogelijk te maken, heeft Bennett beloofd de teststations, die de laatste tijd overbelast zijn, te verbeteren en uit te breiden. De scholen zullen naar verluidt ook meer thuis­test­kits uitdelen aan leerlingen die deze nodig hebben.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.