Bennett: ‘Bibi is koning Saul, en ik ben zijn opvolger’

‘In plaats van de pandemie in het land te bestrijden, koos je ervoor om mij aan te vallen. Zoals ooit koning Saul, toen hij in zijn laatste dagen David vervolgde.’ Met deze woorden beschuldigde Naftali Bennett, de partijleider van Yamina, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Door Aviel Schneider |

‘In plaats van de klok rond te vechten voor het volk, om Israël te redden van de coronacrisis en de economische crisis, verspil je je energie in de strijd tegen mij.’ Tot slot voegde Bennett eraan toe: ‘Noch politieke trucs, noch enige andere list zal mij ervan weerhouden mijn geliefde volk te redden van deze nood, waardoor het lijdt door het falen van deze regering.’ Dit werd niet gezegd door een links iemand, maar door Naftali Bennett.

Eerder, toen het winterseizoen van de Knesset werd geopend, had Netanyahu zijn aartsvijand in de politieke arena berispt. Als de verkiezingen vandaag zouden worden gehouden, zou Bennett volgens alle peilingen 20 tot 23 Knesset-zetels krijgen. Likoed en Netanyahu zouden daarentegen dalen van 40 naar 26. Voor het eerst groeit er een nieuw alternatief leiderschap in het rechtse Knesset-blok, dat niet uit de Likoed-partij komt en niet Netanyahu heet. De jonge Naftali laat Likoed en de koning zweten. Hij is charismatisch, was voorzitter van een hightech onderneming, hij is gematigd religieus en diende als een officier in de Israëlische elite-eenheid Sayeret Matkal, evenals Netanyahu. Een briljant profiel en karakter voor een troonopvolger.‘Bennett lijdt waarschijnlijk aan het Messias-syndroom’
, tweette de Israëlische minister Miri Regev, een trouwe voorvechtster van Netanyahu. ‘Ik herinner u eraan, dat alleen het volk zijn leiders kiest.’ Anders gezegd: God is in dit geval niet in staat om leiders van het volk te benoemen, wat ze meestal beweert met betrekking tot Netanyahu.

In de Israëlische media zorgde de vergelijking van Naftali voor felle krantenkoppen, vooral op religieuze websites. Religieuze Joden zien een nieuwe Bibi in Naftali Bennett. Tot nu toe werd alleen Benjamin Netanyahu gekroond als de Bijbelse koning David, en nu kroont Netanyahu’s tegenstander zich plotseling als David. Bovendien portretteert hij Netanyahu als de depressieve koning Saul. Dit is te veel voor de Bibi-fans. ‘Niemand mag de koninklijke titel van Benjamin Netanyahu afnemen. God kiest Bibi. En hij is onze koning David, koning van Israël,’ vertelde mij Nissim van de groentemarkt in Jeruzalem.

Israëls nieuwe koning David? Naftali Bennett tijdens een bezoek aan de orthodoxe stad Elad. (Foto: Flash90)

Toen David succesvol werd en vele overwinningen behaalde, groeide de jaloezie in Saul. Onder het volk leek de sympathie voor de jonge succesvolle David te groeien. Er groeide een serieuze concurrent voor de koninklijke troon en dat maakte Saul jaloers. De situatie is vandaag de dag vergelijkbaar tussen Benjamin en Naftali.

De jarenlange heerser in het land is jaloers op de politieke successen van Naftali en vreest dat Naftali bij de volgende verkiezingen zijn troon zal overnemen. Niet alleen dat, David en Naftali dienden onder Saul en Benjamin. De jonge David bespeelde de harp aan het hof van koning Saul en kalmeerde zijn geest. Naftali diende als stafchef van de toenmalige oppositieleider Benjamin Netanyahu, tot Netanyahu in 2009 werd gekozen.

Een vriend herinnerde me eraan, dat Saul eigenlijk alleen maar een basis legde voor de Staat, maar hij kon de stammen niet verenigen in één maatschappij. Dit werd bereikt door zijn opvolger koning David, die Jeruzalem tot het geestelijke centrum van Israël maakte. Netanyahu heeft naar verluid het volk in de afgelopen jaren verdeeld en heeft niets gedaan voor de verzoening in de samenleving. Zijn tegenstanders worden meteen bestempeld als verraders, linksen en anarchisten. Nu botsen de mensen in de sociale netwerken over wie er meer koning David is, Bibi of Naftali. Wie is de gezalfde van God, Bibi of Naftali?

Hoe je het ook bekijkt, in Israël speelt het Bijbelse verleden en zijn woordenschat een rol in de politiek. In het onderbewustzijn van de Joodse manier van denken, geven de beproevingen en strijd van onze voorouders in de Bijbel richting aan onze houding ten opzichte van onze leiders van vandaag. En dat kan bijzonder goed bij Naftali en Benjamin, of David en Saul.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.