Bemoeizucht van Turkije bedreigt vrede in de regio

De Turkse sterke man Recep Tayyip Erdogan geeft zijn droom niet op om een nieuw ‘Ottomaans Rijk’ in het Midden-Oosten op te richten, ondanks een enorme economische crisis in het moslimland.

Door Yochanan Visser |

Het plan omvat het vergroten van de invloed van Turkije op de Arabische bevolking van Jeruzalem en het omturnen van de Arabieren daar tot islamisten, terwijl Turkije ook probeert te infiltreren in de Waqf, de islamitische stichting die de dagelijkse gang van zaken op de Tempelberg en in de Al-Aqsa-moskee controleert.

Deze week opende het Erdogan-regime een nieuw islamitisch centrum in de buurt van de Tempelberg in Jeruzalem. Het centrum was gerenoveerd door TIKA, een Turkse hulporganisatie die verschillende islamitische projecten in het Arabische Jeruzalem beheert.
Het islamitische centrum met de naam Khan Abu Khadija zal onderdak bieden aan Arabieren met bestaande banden met de Moslimbroederschap en die het Erdogan-regime gunstig gezind zijn.

Khan Abu Khadiija promoot het Ottomaanse Rijk door een film uit te zenden over Ottomaanse sultan Abdul Hamid II, die in het begin van de vorige eeuw de genocide op het Armeense volk pleegde.

Het islamitische centrum vertoont ook gedeelten van Erdogan’s toespraken, waarin hij Jeruzalem ‘bezet gebied’ noemt, en heeft banden met de nu verboden noordelijke tak van de islamitische Beweging en haar leiders Sheikh Raed Salah en Kamal Khatib.

Volgens Midden-Oosten expert Mordechai Kedar is Khan Abu Khadiija niets minder dan ‘weer een steunpunt van de revolutionaire Islam’ in het centrum van Jeruzalem. ‘Zo kopen ze het publiek met een grote knuffel uit Turkije – door middel van zaken, toerisme en geld’, vertelde Kedar aan Israel Hayom.

De laatste vijandige stap van Erdogan tegen Israël zorgt nu voor verzoening tussen Israël en Saoedi-Arabië, en evenals tussen Jordanië en het olierijke Koninkrijk. Naar verluidt spreekt Israël met de Saudis over een gedeeltelijke deelname aan de Waqf, terwijl Jordanië zich ook verzoent met Saoedi-Arabië, nadat het dezelfde zorgen heeft over de imperialistische stappen van Erdogan.

‘Dit zijn gevoelige en geheime besprekingen die met dubbelzinnigheid en lage intensiteit worden gevoerd met een klein team van diplomaten en hoge veiligheids­functiona­rissen uit Israël, de VS en Saoedi-Arabië, als onderdeel van de onderhandelingen om de ‘Deal van de Eeuw’ te bevorderen,’ volgens niet-genoemde Saudische functionarissen, die duidelijk hebben gemaakt dat de onderhandelingen deel uitmaken van de nieuwe Amerikaanse aanpak van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Jordaniërs keuren de poging van de Palestijnse Autoriteit om Turkije toe te staan zijn invloed op de Tempelberg en het Arabische Jeruzalem uit te breiden niet goed. Ze zijn nu bereid om een oud conflict terzijde te schuiven, dat heeft geleid tot de verdrijving van de Hasjemitische familie – waarvan de huidige Jordaanse koning Abdullah II lid is – uit Saoedi-Arabië.

De Hasjemitische familie stamt af van de profeet Mohammed en had vroeger de controle over de islamitische heilige steden Mekka en Medina, totdat de al-Saud familie aan de macht kwam in het huidige Saoedi-Arabië.

Blijkbaar is Jordanië bang dat de inmenging van Erdogan in Jeruzalem zal eindigen in een volledige overname van de Waqf en de Al-Aqsa-moskee, en besloot het zijn standpunt over de Saudische betrokkenheid bij de islamitische stichting te wijzigen.

Koning Abdullah II heeft bovendien te maken met een enorme economische crisis in Jordanië en heeft de rijkdom van Saoedi-Arabië nodig om de binnenlandse onrust en de groeiende oppositie tegen zijn regime te voorkomen.

Van zijn kant vreest het Huis van Saud de ambities van Erdogan en heeft het zijn benadering van Israël veranderd onder invloed van een groeiende relatie met de Amerikaanse regering van president Donald J. Trump. Het zal echter de pogingen van de Turkse dictator, om de invloed van Turkije op de landen in het Midden-Oosten te vergroten, niet tegenhouden.

Turkije probeert momenteel zijn controle over het noordwesten van Syrië te consolideren en riskeert een nieuwe confrontatie met het leger van dictator Bashar al-Assad, nadat Erdogan deze week zware wapens heeft laten overbrengen naar de noordelijke Syrische provincie Idlib.

Libië
De Turkse leider is ook bezig zijn betrokkenheid bij de Libische burgeroorlog te vergroten en gebruikt Syrische huurlingen om de oppositie te bestrijden die de Libische hoofdstad Tripoli belegerde.

Erdogan levert ook wapens en drones aan de regering van het Libische Nationale Akkoord, en Turks militair personeel is betrokken bij de gevechten in Libië en gebruikt daarbij bruut geweld tegen de door Rusland gesteunde oppositie strijdkrachten van generaal Khalifa Belqasim Haftar.

Cyprus en Griekenland
Aan de andere kant van de Middellandse Zee voert Erdogan provocerende acties tegen Cyprus en Griekenland door te boren naar olie en gas in delen van de zee die door niemand worden erkend als onderdeel van de territoriale wateren van Turkije.

Dit ondanks de waarschuwingen van de Europese Unie en een ongewone Egyptische stap, waaruit blijkt dat Cairo zich grote zorgen maakt over de aspiraties van de Turkse dictator. De regering van president Abdel Fateh al-Sisi is erin geslaagd een internationale coalitie bijeen te brengen die verdere provocerende Turkse acties in de Middellandse Zee moet verhinderen.

Israël
De anti-Turkse coalitie bestaat uit Egypte, Frankrijk, Griekenland, Cyprus en de Verenigde Arabische Emiraten, maar u zou Israël ook aan de lijst kunnen toevoegen, aangezien het dezelfde zorgen heeft over de illegale acties van Erdogan in de Middellandse Zee en de andere imperialistische Turkse acties.

Israëlische deskundigen dachten onlangs, dat er een verzoening tussen Israël en Turkije in het verschiet lag, na tien jaar van spanningen die begonnen toen de Israëlische marine het Turkse schip Mavi Marmara tegenhield dat de zeeblokkade van Gaza wilde doorbreken, waarbij negen Turkse islamitische activisten om het leven kwamen.

Het idee van verzoening tussen Turkije en Israël kwam voort uit het nieuws dat de Israëlische maatschappij El Al voor het eerst in tien jaar een vrachtvlucht naar Turkije maakte. Erdogan maakte echter een einde aan deze speculaties toen hij Israël weer eens hekelde over zijn voornemen om de Israëlische wet in de Jordaanvallei toe te passen.

Tijdens een toespraak tot Amerikaanse moslims zei Erdogan dat de voorgenomen Israëlische stap een nieuw ‘bezettings- en annexatieproject was, dat de soevereiniteit van Palestina en het internationale recht negeert,’ en zwoer ‘niet toe te staan dat het Palestijnse land aan iemand anders wordt aangeboden’.

De Turkse tiran waarschuwde Israël toen om de rode lijnen niet te overschrijden in kwesties met betrekking tot Jeruzalem. De stad is ‘een rode lijn voor alle moslims wereldwijd’, aldus Erdogan.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.