Beëdiging nieuwe Israëlische regering uitgesteld

Een nieuwe eenheidsregering, gesteund door 72 van de 120 leden van de Knesset, zou donderdag­avond worden beëdigd. Deze formaliteit is uitgesteld tot zondag, omdat premier Netanyahu de benoemingen van ministers nog niet compleet heeft.

Door David Lazarus, Redactie Israel Today |

Hij kon nog geen passende ministersposten vinden voor zeven belangrijke leden van zijn Likoedpartij, die in de laatste regering belangrijke functies hadden. Het zijn Yoav Galant, Ze’ev Elkin, Nir Barkat, Gila Gamliel, Tzipi Hotoveli, David Amsalem en het vroegere hoofd van Shin-Bet Avi Dichter. De laatste was gepikeerd, omdat Netanyahu hem niet al eerder een ministerspost had toegedacht, en wil daarom zondag niet stemmen bij het vertrouwensvotum.

Avi Dichter is ontevreden. (Foto: Flash90)

Daarbij komt, dat Netanyahu woensdagavond schriftelijk aan Benny Gantz en Re’oeven Rivlin had verzekerd, dat zijn regering donderdagavond gereed is. Nu heeft partijleider Benny Gantz van Blauw-Wit zijn aftreden als knessetvoorzitter weer teruggenomen, en hij zal pas zondag als minister van Defensie worden beëdigd.

De rechtse religieuze zionistische partij Yamina, onder leiding van Naftali Bennett, heeft onverwachts besloten niet toe te treden tot de nieuwe regering en in de oppositie te blijven. De religieuze zionisten zijn ontevreden over de functies die premier Netanyahu hen heeft aangeboden, hoewel de nieuwe regering minstens 34 ministersposten heeft, ruim boven de 17, wat het normale en aanbevolen aantal is.

Yamina is boos, en dreigt nu al de nieuwe regering van Netanyahu ten val te brengen. Voor een nadere blik op de prijs die Israël betaalt voor de nieuwe regering, zie hier .

Netanyahu is van mening dat de eenheidsregering een mogelijkheid kan zijn om de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, evenals de Jordaanvallei, te annexeren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bezoekt nu Israël om het vredesplan van Trump en de annexatie te bespreken. Europese staats- en regeringsleiders bereiden zich al voor op de strijd tegen Israël, dat zijn Bijbelse land terug wil krijgen. Ontdek de echte reden voor het bezoek van Pompeo.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.