Bedoeïenen herstellen Joodse begraafplaats

Een groep Arabische bedoeïenen-jongeren raakte eind vorige week de harten van de Israëli’s toen ze samenkwamen voor het herstellen van een vernielde Joodse begraaf­plaats in het zuiden van het land.

Door Ryan Jones |

Afgelopen woensdag filmden twee bedoeïenen tieners zichzelf, terwijl zij grafstenen verbrijzelen en bekladden met graffiti op de begraafplaats in Moshav Nevatim in de buurt van Be’er Sheva. Ze waren zo dwaas, de clip vervolgens op het populaire sociale netwerk TikTok te plaatsen. De politie arresteerde snel een van de verdachten en zoekt verder naar de andere.

Een dag later besloot de organisatie Desert Stars, dat het politie­optreden en de rechtsgang onvoldoende waren en zocht een manier om hun Joodse buren te laten zien dat de Bedoeïenen van de Negev-woestijn in vrede en harmonie proberen te leven.

Acties spreken luider dan woorden. Negev-bedoeïenen tonen hun Joodse buren liefde en medeleven. (Foto: Desert Stars Alumni Netwerk)

Desert Stars beschrijft zijn doelstelling als ‘het opbouwen van een generatie bedoeïenen­leiders om een bloeiende bedoeïenen gemeenschap en een sterke Israëlische samenleving te bevorderen’.

Een video en foto’s die op Facebook werden geplaatst, tonen een team van Desert Stars vrijwilligers die opruimen, grafstenen repareren en beschadigde hekken op de begraafplaats van Nevatim repareren en schilderen.

Hoewel er sporadisch spanningen zijn, is er over het algemeen een veelbelovende co-existentie tussen de Israëlische bedoeïenen-gemeen­schappen en Joodse gemeen­schappen. Veel bedoeïenen doen zelfs vrijwillig dienst bij de IDF.

Afgelopen zomer heeft een Joodse man zijn eigen leven opgeofferd om twee verdrinkende bedoeïenen­kinderen te redden. De betoonde liefde van de bedoeïenen­gemeenschap voor de familie van deze Joodse held was ongelooflijk. ‘Er is geen racisme tussen ons en de Joden’, zei de vader van de geredde kinderen destijds tegen Israel Today.

Lees ook: Asmahan wil iets teruggeven aan het land, Van bedoeïenenherder tot professor.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.