BBC verontschuldigt zich eindelijk

De door CAMERA uitgelokte correcties omvatten de verwijdering van de onjuiste karakterisering van Joodse bezoekers aan de Tempelberg als “buitenlanders” en “kolonisten”.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: media
BBC hoofdkwartier op Portland Place in Londen. Foto: Willy Barton / Shutterstock

De BBC heeft een zeldzame verontschuldiging uitgegeven waarin zij erkent dat zij jarenlang heeft nagelaten klachten over haar Arabischtalige berichtgeving over Israël naar behoren te behandelen nadat CAMERA Arabic tientallen correctieverzoeken had ingediend.

“Wij verontschuldigen ons voor de onaanvaardbare vertraging en zullen ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk formele antwoorden komen,” vertelde een woordvoerder van de BBC aan de Jewish Chronicle. De Londense krant is een petitie gestart waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar de berichtgeving van de BBC over Joden en Israël.

Sinds de luchtoorlog van mei 2021 tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, heeft CAMERA Arabic 26 klachten ingediend bij de BBC over de feitelijke fouten van de door de belastingbetaler gefinancierde Arabische dienst en andere tekortkomingen in de naleving van de eigen normen van het bedrijf.

“Slechts zeven klachten kregen een gepast, tijdig antwoord en een oplossing,” vertelde een woordvoerder van CAMERA Arabic. “Het klachtensysteem van de BBC is niet in staat om aan haar eigen normen te voldoen als het gaat om inhoud in het Arabisch over Israël en Joden.”

Het handvest van de BBC vraagt om “transparante, toegankelijke, effectieve, tijdige en proportionele methoden” om de 250.000 klachten die het jaarlijks ontvangt te evalueren en rapportagefouten of andere tekortkomingen aan te pakken.

Toen de Jewish Chronicle vorige week contact opnam met de BBC voor commentaar, bevestigde het bedrijf 14 van de 26 klachten van CAMERA Arabic, waarbij sommige correcties vele weken op zich lieten wachten. Terwijl de BBC geen enkele klacht van de waakhond afwees, beantwoordde of corrigeerde het de meeste andere klachten niet.

De door CAMERA uitgelokte correcties in het Arabisch van de BBC omvatten gewijzigde berichtgeving over de gruwelijke moord door Palestijnse homofoben op een Palestijnse homoseksuele man, waarin irrelevante en onnauwkeurige kritiek op de Israëlische samenleving was opgenomen; verwijdering van de onjuiste omschrijving van Joodse bezoekers aan de Tempelberg als “buitenlanders” en “kolonisten”; en schrapping van verwijzingen naar het Joodse gebed als “Talmoedisch ritueel”, een Arabisch hondenfluitje dat oproept tegen Joden.

“Zelfs wanneer het Arabisch sprekende publiek van de BBC probeert in te grijpen en het werk van het management voor haar te doen, worden we nog steeds geconfronteerd met onoverkomelijke obstakels,” zei CAMERA over de Arabische dienst van de BBC, die een wereldwijd publiek van meer dan 36 miljoen geniet. “Dat het management onvoldoende toezicht houdt op de inhoud in vreemde talen van de BBC is een goed gedocumenteerd feit.”

De BBC maakte haar verontschuldiging dagen voor een langverwachte uitspraak morgen door de onafhankelijke omroeporganisatie Ofcom over een Engelstalige BBC-uitzending van december 2021. In die uitzending werd beweerd dat Joodse tieners, die het slachtoffer waren van antisemitisch geweld, “vuile moslims” hadden geroepen voordat ze werden aangevallen.

De tieners die het doelwit waren ontkenden de beschuldiging heftig. Forensische experts in dienst van de Raad van Afgevaardigden van de Joodse gemeenschap concludeerden dat een tiener om hulp riep in het Hebreeuws en geen racistisch scheldwoord in het Engels uitsprak. De BBC verwierp de klachten van de Joodse gemeenschap en bood slechts een gedeeltelijke verontschuldiging aan.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox