Australië trekt erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël in

Israëlische premier Yair Lapid veroordeelt Canberra’s stap; Ministerie van Buitenlandse Zaken zal Australische ambassadeur ontbieden.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Jeruzalem, Australië
Foto: Shutterstock

De door de Labor-partij geleide Australische regering heeft dinsdag officieel haar erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël herroepen. Hiermee wordt het bericht van de Guardian bevestigt dat Canberra het standpunt van voormalig premier Scott Morrison van de Liberale Partij had teruggedraaid.

Het Australische kabinet is daarentegen overeengekomen dat de status van Jeruzalem moet worden opgelost via vredesonderhandelingen met de Palestijnen die leiden tot een tweestatenoplossing.

“Wij zullen geen enkele benadering steunen die dat standpunt ondermijnt”, zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong dinsdag volgens Associated Press.

De Labor-partij, met Anthony Albanese als premier en Penny Wong als minister van Buitenlandse Zaken, kwam in mei 2022 aan de macht.

Volgens een bericht in de Guardian van maandag heeft het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel onlangs de volgende twee regels tekst van zijn website verwijderd:

“In lijn met dit reeds lang bestaande beleid heeft Australië in december 2018 West-Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, omdat het de zetel is van de Knesset en vele instellingen van de Israëlische regering.”

“Australië ziet ernaar uit zijn ambassade zo snel mogelijk naar West-Jeruzalem te verplaatsen, ter ondersteuning van en na de vaststelling van de definitieve status van een tweestatenoplossing.”

De regels werden geschrapt nadat Guardian Australia de huidige regering vragen had gesteld over de kwestie.

De Israëlische premier Yair Lapid veroordeelde de stap van Canberra in een verklaring:

“Jeruzalem is de eeuwige, ongedeelde hoofdstad van Israël en niets zal dat veranderen.”

“Gezien de manier waarop dit besluit in Australië is genomen, als een overhaaste reactie op een onjuist mediabericht, kunnen we alleen maar hopen dat de Australische regering andere zaken serieuzer en professioneler zal aanpakken.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat het de Australische ambassadeur zou ontbieden over de zaak.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox