Artsen boos op miljoen ongevaccineerde Israëli’s

De corona-afdelingen in de ziekenhuizen van Tel Aviv bereikten In het weekeinde hun maximum-capa­citeit en nieuwe patiënten moesten naar Jeruzalem worden gebracht. Het Hadassah Medisch Centrum zei dat het een nieuwe afdeling had geopend voor de extra patiënten.

Door Redactie Israel Today |

Het aantal Covid-19-patiënten in Israël dat in ernstige toestand in ziekenhuizen wordt opgenomen blijft dramatisch stijgen en heeft zondagochtend de 500 overschreden. Op 1 juni waren het er nog maar 49.
Dit is precies het scenario dat de nieuwe regering van Israël vreesde.

Hoewel de kranten schrijven over de stijging van het totale aantal besmettingen, is dat niet de reden waarom deskundigen en ambtenaren nieuwe beperkingen voorstellen en opleggen. Veel zorg­wekken­der is de over­belasting van het gezond­heids­stelsel door corona­patiënten die een klinische behan­deling nodig hebben.

Israëli’s protesteren zaterdag in Tel Aviv tegen de herinvoering van de strenge Corona-beperkingen en de ‘dwang’ van de regering om zich te laten vaccineren. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Een miljoen ongevaccineerden ‘aansporen’
Volgens dezelfde deskundigen en ambtenaren is het probleem de ongeveer een miljoen Israëli’s die zich niet tegen Covid-19 willen laten inenten.

Uit cijfers van de ziekenhuizen blijkt dat de meeste van de meer dan 500 ernstige gevallen niet gevaccineerd waren of al eerder een ernstige ziekte hadden gehad. Gezonde, gevac­ci­neerde Israëli’s die de afgelopen maand besmet zijn geraakt, worden in sommige gevallen ziek, maar bijna nooit zodanig dat zieken­huis­opname nodig is, en her­stel­len binnen korte tijd volledig zonder medische hulp.

Iets anders dat de Israëli’s aan het begin van het jaar vreesden was een sociale tweedeling van de bevolking in gevac­cineer­den en niet-gevac­ci­neer­den, gepaard gaande met vijan­dig­heid, zo niet regel­rechte discri­minatie, van de laatsten. Recente verklaringen van politici en medici doen vermoeden dat deze vrees bewaarheid wordt.

Vorige maand werd premier Naftali Bennett ervan beschuldigd vaccin-weigeraars ‘publiekelijk aan de schandpaal te nagelen‘ en kreeg hij veel kritiek omdat hij burgers opriep de confron­tatie aan te gaan met degenen die zich niet hebben laten vaccineren.

‘Een miljoen Israëli’s weigeren zich te laten vaccineren. Zij brengen de hele bevolking in gevaar, zij brengen de andere 8 miljoen burgers van het land in gevaar,’ bena­drukte Bennett in een televisie­toespraak op prime time. ‘Als je een vaccin­weigeraar kent, overtuig hem dan, leg hem uit dat hij de gezond­heid van anderen in gevaar brengt.’

Terwijl Bennett misschien een meer verzoenende aanpak beoogde, kwamen artsen van ziekenhuizen in Jeruzalem en de regio Tel Aviv in het weekeinde met veel directere kritiek:

‘De ongevaccineerde patiënten zijn jong en erg ziek. Het is hartverscheurend en verwarrend tegelijk,’ vertelde Dr Noa Eliakim-Raz van het Rabin Medisch Centrum in Petach Tikva aan het nieuwsportaal Ynet. ‘Als ze bij ons komen, heeft het geen zin meer om te vragen waarom ze niet gevac­cineerd zijn. Ik ben er zeker van dat als ze het lijden van de patiënten en hun families hadden begrepen en de angst die ze voelen wanneer hun gezond­heid verslechtert, ze anders zouden hebben gehandeld.’

Professor Zvi Fridlander van het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem, dat ziekenhuizen in het gebied rond Tel Aviv zal helpen door een deel van hun coronapatiënten op te vangen, is boos:

‘Mijn woede richt zich op de ongeveer miljoen mensen die zich niet hebben laten vaccineren,’ zei hij tegen Ynet, en zei dat veel onge­vac­ci­neer­den die ernstig ziek zijn geworden, grote spijt hebben betuigd over hun weigering om zich te laten vaccineren.

Eerder deze maand zei prof. Galia Rahav, een van Israëls vooraanstaande deskundigen op het gebied van besmettelijke ziekten, dat het ‘voor mij onaan­vaard­baar is dat 1,1 miljoen mensen in Israël niet worden gevac­cineerd. Dit is een probleem dat moet worden opgelost’. Hij legde destijds uit, dat vaccinatie besmetting met de delta-variant niet zou voorkomen, maar wel zou voorkomen dat de meeste besmette personen ernstig ziek zouden worden, waardoor de druk op de gezondheidszorg zou worden verlicht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.