Archeologie: Zo zag de vloer van de Tempel er uit

Israëlische archeologen en steenhouwers hebben, op basis van stukken opgegraven steen, ontdekt in het puin, uitgegraven uit de Tempel­berg, en tegelwerk dat in Judea werd aangetroffen in ruïnes uit de Romeinse tijd, tegel­tableaus gemaakt zoals in de Tweede Tempel kunnen kunnen gelegen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Ze gebruikten hierbij kalksteen, gesteente van bij de dode Zee en geïmporteerd marmer. Dit komt overeen met de beschrijving van de Joodse historicus Flavius Josefus, die schreef dat de Tempelhoven geplaveid waren met allerlei soorten stenen.

De Tempel was ontworpen door koning Herodes, evenals andere grote bouwwerken in Judea in de tijd van de Romeinen. Tegels die in deze ruïnes werden aangetroffen vertelde de archeologen welke materialen werden gebruikt, en dat de Opus sectile-techniek werd toegepast.

Het reconstrueren van de tegelvloer, van bijna een vierkante meter, was ‘hard werken’, vertelde Assaf Avraham, archeoloog verbonden aan de Bar-Ilan Universiteit. ‘We maakten er zelfs de krassen en beschadigingen in, zodat het er net zo uitzag als in voeger dagen. Toen Jezus de Tempel bezocht, heeft Hij ongetwijfeld over een soortgelijke tegelvloer gelopen.

Voor een uitgebreidere video over het tegelplateau zie
Reuters

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.