Archeologie: Stenen doodskisten ‘herontdekt’

Grondwerk, uitgevoerd bij het Ramat Gan Safari­park, als voorbereiding op de bouw van een uitbreiding van het dieren­ziekenhuis, leidde tot de opgraving van twee unieke sarcofagen, stenen doods­kisten. Ze werden echter niet voor het eerst ontdekt.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een van de sarcofagen wordt uit de grond getild. (Foto: Yoli Schwartz/IAA)

Oudere medewerkers van het dierenpark vertelden, dat de sarcofagen al vele jaren eerder waren aangetroffen in het gebied waar het parkeerterrein van het park werd aangelegd. De sarcofagen werden verplaatst naar een plek bij de dierenkliniek en de Afrikaanse savanne. Ze werden in de loop van de tijd vergeten en raakten begraven onder zand en een stevige begroeiing.

Toen de aannemer vorig week met zijn werk begon, zag Rami Tan, de chef van de Afrikaanse savanne, de twee stenen doodskisten uit de grond steken. De directie bekeek de vondst en nam contact op met de Israel Antiquities Authority (IAA). De IAA-inspecteurs waren verrast, dit soort sarcofagen in een dierentuin aan te treffen. Ze bevestigden dat de sarcofagen behoorlijk oud waren, 1800 jaar, de Romeinse periode.

Inspecteurs van de IAA onderzoeken de versieringen van een sarcofaag. (Foto:Yoli Schwarts/IAA)

Ze zijn versierd met symbolische schijven – om de ziel te beschermen en begeleiden op zijn reis naar het hierna­maals – en bloemen­slingers, die ook vaak werden gebruikt om sarcofagen in de Helle­nis­tische periode te versieren. Tussen de slingers zijn blanco ovalen, volgens de archeologen oor­spron­kelijk bedoeld voor een versiering met een druivenmotief, maar om onbekende reden bleef het werk onvoltooid.

De sarcofagen waren gemaakt van locale steen uit de heuvels van Judea of Samaria, naar het voorbeeld van marmeren sarcofagen van het Turkse eiland Marmara.
Ze hadden dezelfde versieringen en waren waarschijnlijk bestemd voor een echtpaar met hoge status, dat geen idee had dat hun grafkisten een plaats zouden krijgen naast giraffen en olifanten. De sarcofagen rusten nu in het depot van Israëls nationale schatten.

Bronnen: WIN, UwI, TPS.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.