Archeologie: Purper wol uit tijd koning David gevonden

Bij opgravingen in oude kopermijnenin de Timna vallei, 25 km ten noorden van de stad Eilat, hebben archeologen vorige week resten teruggevonden van in koninklijk purper geverfde stof uit de tijd van koningen David en Salomo. Er worden daar sinds 2013 opgravingen verricht.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een stukje purper gekleurde wol. (Foro: Dafna Gazit/IAA)

Dit is de eerste keer dat resten van dergelijke ‘koninklijke kleding’ zijn gevonden uit de tijd van de grote Bijbelse koningen van 3000 jaar geleden, bericht UwI.

Bij het gezamenlijke project van de Israël Antiquities Authority (IAA), de Universiteit van Tel Aviv en de Bar Ilan Universiteit vonden de onderzoekers tot hun verrassing resten van geweven stof, een kwastje en met koninklijk purper geverfde wollen vezels. De radioactieve koolstof-datering bevestigde dat deze 3000 jaar oud zijn, dat is de tijd van de Bijbelse koningen David en Salomo in Jeruzalem.

‘De kleur trok onmiddellijk onze aandacht, maar we vonden het moeilijk te geloven dat we echt paars uit zo’n oud tijdperk hadden gevonden,’ zeiden de onderzoekers van de IAA.

De kleurstof, die wordt vervaardigd uit weekdiersoorten die in de Middellandse Zee, op meer dan 300 km van Timna, worden aangetroffen, wordt vaak in de Bijbel vermeld, onder meer in een passage in het Hooglied 3:9-10, waar de draagkoets van koning Salomo wordt beschreven, met een zitting van purper.

‘Dit is een zeer opwindende en belangrijke ontdekking,’ zei Dr. Naama Sukenik, curator biologische vondsten bij de IAA. ‘Dit is het eerste stuk textiel dat ooit is gevonden uit de tijd van David en Salomo dat is geverfd met de prestigieuze paarse kleurstof.’

Het is voor het eerst dat purper geverfde textiel uit de IJzertijd is gevonden. Gevonden afval van de schelpen en potscherven met restjes verf hadden al eerder het bestaan van de verfindustrie aangetoond.

‘In de oudheid werd paarse kleding geassocieerd met de adel, met priesters en natuurlijk met het koningschap. De prachtige tint van het paars, het feit dat deze niet verbleekt en de moeilijkheid om de kleurstof te produceren, die in minieme hoeveelheden in het lichaam van weekdieren wordt aangetroffen, maakten het tot de meest gewaardeerde van de kleurstoffen, die vaak meer kostten dan goud,’ vertelde dr. Sukenik.

De vondst werd gedaan in Timna, dat een extreem droog klimaat heeft. Dit droeg bij tot het behoud van organische materialen zoals textiel, koorden en leer uit de IJzertijd, uit de tijd van David en Salomon, waardoor we een unieke blik krijgen op het leven in bijbelse tijden. Timna, in het zuiden van het huidige Israël, zou deel uitgemaakt hebben van het nomadische koninkrijk Edom. De vondst van de purper gekleurde wol wijst er dan op, dat het een welvarende maatschappij was.

Een groot deel van de Timna vallei is een park, waar bezoekers spectaculaire geologische verschijnselen kunnen zien, evenals bewaard gebleven opgravingen van oude kopermijnen, waaronder rotstekeningen uit het oude Egypte.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.