Archeologie: Pelgrimsweg naar de Tempel blootgelegd

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Israëlische archeologen hebben onlangs een zeldzame 2.000 jaar oude pelgrimsweg blootgelegd, die van de Vijver van Siloam naar de heilige Tempel in de Oude Stad van Jeruzalem leidde. Een weg, waarop ook Jezus gelopen zal hebben.

Tijdens de bijbelse tijden maakten jaarlijks meer dan 2 miljoen Joden gebruik van de Jeruzalemse pelgrimsweg bij hun bezoek aan de Tempel tijdens de drie hoge feesten, naast andere bezoeken in de loop van het jaar, bericht United with Israel. Voor een bezoek aan de Tempel moest men zich reinigen door een onderdompeling in de vijver, een fors uitgevallen mikwe. In Johannes 9 staat vermeld, dat Jezus er een blind geboren man heen stuurde.

De route was tot 16 jaar geleden verborgen door een weg, tot een lek in een riolering leidde tot opgravingen, de ontdekking van de vijver en de route. Die werd zorgvuldig uitgegraven, waarbij stenen te voorschijn kwamen die glad gesleten waren door de sandalen van pelgrims, op weg om offers te brengen en te bidden.

Volgens de Israel Antiqueties Authority werd de weg in tien jaar gebouwd, tussen 20 en 30 CE, in opdracht van Pontius Pilatus, en was deze oorspronkelijk breder dan het nu uitgegraven gedeelte. Jeruzalem is een levende stad, na elke verwoesting werd bovenop de oude lagen weer opgebouwd. Dat betekent, dat bij het uitgraven de bebouwing erboven gestut moet worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.