Archeologie: Opgravingen in de verwoeste stad Lachish

Lachish, gelegen in Judea, halverwege Jeruzalem en Ashkelon, ontstond in de Steentijd als landbouw-nederzetting. Na diverse malen verwoest en herbouwd te zijn, was het na Jeruzalem de belangrijkste stad van Juda. De stad werd in 701 BCE verwoest door Assyrië.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Koning Hizkia, die een vazal was van Assyrië, was in opstand gekomen, waarna de Assyrische koning Sanherib een veldtocht ondernam. Eerst belegerde en verwoestte hij Lachish, waarvan een met stenen en grond aangelegde helling nog getuigt. Daarna wilde hij Jeruzalem belegeren, maar moest daarvan afzien door het uitbreken van een epidemie in zijn leger; zie 2 Koningen 18-19 en 2 Kronieken 32.

In de tweede video vertelt Erick Stakelbeck uitgebreid over de belegering en inname van Lachish, en de strategische reden hiervoor. Van deze belegering zijn bewijzen gevonden: ronde stenen van tennisbal-formaat, en punten van speren.

In onze derde video over Lachish gaan we verder van huis: in 1845 werden in het huidige Irak de albasten Lachish Reliëfs gevonden, die de legers van koning Sanherib afbeelden tijdens hun belegering van de stad Lachish. Koning Sanherib had hiermee een kamer in zijn paleis in Neneve ingericht. De meeste reliefs worden bewaard in het British Museum in Londen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.