Archeologie: Opgravingen in de Stad van David (2)

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Ter gelegenheid van Tisha be’Av, de droevigste dag op de Joodse kalender, keken we vorige week naar een video waarin Daron Spielman uitleg geeft van opgravingen van de Stad van David, op het voormalige parkeerterrein Givati. Vandaag kijken we naar deel 2.

Dicht bij de plaats waar het paleis van koning David werd opgegraven, langs de helling van de heuvel waarop de Stad van David lag, liggen de restanten van een woonwijk. Begraven onder lagen as en puin, sporen van vuur en stapels aardewerk, liggen verbazingwekkende artefacten uit de tijd van de Eerste Tempel al 2600 jaar onaangeroerd in de Jeruzalemse bodem.

Opgegraven werden klei zegels met de namen van Bijbelse personen, pijlkoppen van de strijd om Jeruzalem, en zelfs een oud toilet. Het biedt ons meer dan slechte een blik op de koninklijke wijk in het Jeruzalem van de Bijbelse tijd

Het is een momentopname van de geschiedenis vanaf de oprichting van Davids Koninkrijk, en de politieke saga’s en verraad van de koninklijke Regering, tot de reeks gebeurtenissen en veldslagen die hebben geleid tot de vernietiging van Jeruzalem in 586 BCE. In die laatste momenten werden de stad en deze buurt vernietigd en bleven ze eeuwenlang diep onder de grond begraven. Vandaag zijn we teruggekeerd om de oude stad van David te onthullen en opnieuw op te bouwen – de plaats waar Jeruzalem is begonnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.