Archeologie: Mysterieuze kostbare ring opgegraven

 

Door Redactie Israel Today |

De Israëlische Autoriteit voor woningbouw maakt momenteel een terrein ten behoeve van woningbouw bouwrijp in Yavne, dat ten noorden van Ashkelon ligt. Zoals gebruikelijk bij dergelijke bouwprojecten, is Israëls Oudheidkundige Autoriteit (IAA) daarbij nauw betrokken. Nu is daar een spectaculaire vondst gedaan, namelijk een gouden ring waarin een paars gekleurde steen is verwerkt.

Yotam Asher van de IAA analyseerde de vondst, die 5,11 gram weegt. De ingelegde steen bestaat, zoals veel edelstenen, voor het grootste deel uit kiezelzuur. Dus de paarse steen bestaat uit meer dan alleen glas. Amir Golan, ook een IAA-deskundige, wees erop dat het dragen van het juweel duidde op status en rijkdom, en legde uit: ‘Dergelijke ringen konden zowel door mannen als door vrouwen worden gedragen’. Deze edelsteen, vertelde hij verder, is een amethist. Amethist was één van de 12 edelstenen, verwerkt in het het borstschild van de hogepriester.

De ring zoals hij in het veld werd gevonden. (Foto: Eliyahu Waldman/IAA)

De ring werd ontdekt op slechts 150 meter afstand van de overblijfselen van een groot pakhuis, waar wijn-amforen werden gevonden. Onderzoekers zijn het nog niet eens over de precieze leeftijd van deze ring. Hij werd gevonden in een grafheuvel, die gedateerd wordt op het einde van de Byzantijnse periode, danwel het begin van de Islamitische periode. Maar het is ook mogelijk dat een ring van een dergelijke schoonheid en waarde van generatie op generatie werd doorgegeven. Gouden ringen met inlegwerk van amethist zijn bekend uit de Romeinse wereld, en het is dus ook denkbaar dat deze ring al in de 3e eeuw werd gedragen.

Eli Eskozido, directeur van de Israël Antiquities Authority, resumeert: ‘De kleine, alledaagse vondsten die bij onze opgravingen worden gedaan, vertellen ons menselijke verhalen en verbinden ons rechtstreeks met het verleden. Het is spannend om je voor te stellen, dat de man of vrouw die deze ring ooit bezat hier rondliep, in een andere werkelijkheid zoals wij die nu in de stad Yavne kennen’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.