Archeologie: Mikwe uit tijd Tweede Tempel gevonden

Een Joods ritueel bad of mikwe,daterend uit de tijd van de Tweede Tempel, werd vorige maand toevallig ontdekt in Neder-Galilea tijdens een bergingsopgraving door de Israel Antiquities Authority (IAA). Vooafgaand aan bouwprojecten is een archeologisch onderzoek verplicht.

Door Redactie Israeltoday.nl |

In dit geval ging het om de bouw van een nieuw kruispunt van autowegen bij de kibboets Hannaton in Neder-Galilea. Gezien de veelheid historisch overblijfselen in het land, is het vaak niet mogelijk de bouwplannen te veranderen, en wordt de vondst alleen gedocumenteerd en verplaatst, schrijft The Jerusalem Post.

De mikwe ligt echt in de weg bij de aanleg van een verkeersknooppunt. (Foto’s: Steve Gray en Anat Harrel)

In dit geval wordt er een uitzondering gemaakt, en wil men over enkele weken de mikwe weer begraven onder de nieuwe snelweg. Een groep lokale bewoners probeert de mikwe te redden van de huidige bestemming van de vernietiging, door het gehele bouwsel naar de kibboets te verplaatsen en er een klein archeologisch park omheen aan te leggen. Hiervoor hebben zij een fondsen­wervings­campage gestart. De IAA, de Nationale Wegen Autoriteit en de Regionale Raad van de Jizreëlvallei steunen dit initiatief.

Archeologen konden de mikve in de Tweede Tempelperiode dateren dankzij de grijze pleisterlaag op het bad en de breedte van de trap die er naartoe leidt. Omdat dit in de regio heel gebruikelijk was, wordt aangenomen dat in die tijd in het gebied ofwel olijfbomen ofwel wijngaarden stonden, die de hoge kwaliteit olie of wijn produceerden die in de Tempel werd gebruikt. Dan zou het rituele bad gebruikt kunnen zijn door de boeren, die zich voortdurend moesten onderdompelen om te voorkomen dat de producten onzuiver zouden worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.