Archeologie: Is opgegraven Tel Burna de stad Libnah?

Vandaag een wat langere en actuele video over de opgravingen van Tel Burna, gemaakt door Sergio en Rhoda. Prof Itzchaq Shai, archeoloog van de Ariel Universiteit, geeft in deze video uitleg over de opgravingen van de afgelopen periode en de aangetroffen vernietiging die in de tiende eeuw BCE plaatsvond.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De plaats ligt in de Shefelah, aan de voet van de Judese heuvels, langs de oevers van Nahal Guvrin, niet ver van het hedendaagse Qiryat Gat. Er wordt sinds 2010 gegraven door de archeologen Itzhaq Shai en Joe Uziel van de Ariel Universiteit. Aanvankelijk leek deze plaats slechts een eenvoudige oude stad te zijn, maar toen zij begonnen te graven, vonden zij reusachtige vestingmuren, massieve poorten, en een laag van verwoesting die dateert van duizend jaar BCE.

De plaats werd voornamelijk bewoond in de Brons- en IJzertijd, en was één van een reeks opgravingen langs de grens tussen Juda en Filistië in de IJzertijd. Vanwege de ligging en de prominente plaats in de ijzertijd, werd gesuggereerd dat dit de plaats Libna is, die verscheidene malen in de Bijbel wordt genoemd, en waarvan bekend is dat het één van de 13 priestersteden was. Libna kwam ook in opstand tegen het koninkrijk Juda in de 9e eeuw v. Chr. (2 Koningen 8:22) en Hamutal, koningin van Juda in de 7e eeuw BCE werd er geboren (2 Koningen 23:31).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.