Archeologie: Herodes laat een nieuwe Tempel bouwen

In het jaar 19 BCE verraste koning Herodes de Grote de inwoners van Jeruzalem met een dramatische aan­kondi­ging: hij is van plan de oude Tempel op de berg Moria, gebouwd door uit Babylon terug­gekeerde ballingen, af te breken en een nieuwe Tempel te bouwen.

Door Megalim | | Onderwerpen: Jeruzalem, Historie, archeologie, Tempel
Foto: Megalim Institute

De Joden staan perplex. Het idee dat deze tyran, die duizenden mensen had gedood, zich met de Tempel zou bemoeien omwille van zijn eigen glorie, maakt hen bang. Misschien wil Herodes de oude Tempel afbreken, zonder een nieuwe te bouwen, zodat er nergens meer een plaats is om God te aanbidden

Flavius Josefus beschrijft, dat Herodes hen gerustelt door de bouwmaterialen klaar te leggen, nog voordat een steen van de oude Tempel is verwijderd. Herodes heeft een ruime ervaring in grote bouwprojecten: Caesaea, de bergvesting Massada, Herodion bij Bethlehem.

Omdat het terrein van de berg Moria te klein is voor Herodes’ grote bouwproject, laat hij een groot gebied omringen door een steunmuur (die we nog kennen als o.a. de Westelijke Muur of Klaagmuur), ophogen en op dit grote tempelplein de nieuwe Tempel bouwen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox