Archeologie: Beroemde Romeinse mozaïekvloer uit Lod

Bij de aanleg van een snelweg in een buitenwijk van de stad Lod werd een van de best bewaarde en grote Romeinse mozaïekvloeren ontdekt. Het mozaïek is niet alleen uniek door zijn uitstekende toestand, ook doordat een giraffe en een rinoceros zijn afgebeeld.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De huidige stad Lod heette in vroeger dagen Lydda. Tijdens de Joodse Oorlog werd Lydda door de Romeinen verwoest, maar door Hadianus weer opgericht als Diopolis. In het jaar 200 kreeg het de status van een Romeinse kolonie.

De opgravingen hebben niet duidelijk kunnen maken, in wat voor gebouw de mozaïekvloer heeft gelegen. Het ontbreken van tekst wijst er op, dat het geen openbaar gebouw was, maar een particuliere villa. De bij de opgravingen gevonden munten en aardewerk dateren uit de derde en vierde eeuw, en wijzen er op dat het mozaïek rond het jaar 300 is gemaakt.

Het middendeel van het prachtige in Lod gevonden mozaïek. (Foto: Israel Antiquities Authority)


Nadat het mozaïek werd ontdekt, is het op reis gegaan en in diverse musea in de VS en Europa, waaronder het Louvre in Parijs, tentoongesteld, terwijl voor het mozaïek een eigen tentoonstellingsgebouw in Lod werd gebouwd. Tijdens deze bouw werd een tweede mozaïek gevonden, beschreef The Times of Israel.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.