Archeologie: 425 Zuiver gouden munten gevonden

Israëlische jongeren, die vrijwillig hielpen bij een opgraving voordat hun IDF-dienst begint, ontdekten eind augustus een indrukwekkende en zeldzame schat aan gouden munten uit de Abbasidische periode, die wellicht zo’n 1100 jaar geleden werd verborgen.

Door Redactie Israel Today, IAA |

Oz Cohen, een van de jongeren, zei: ‘Het was echt spannend. Ik was aan het graven in de aarde en ik zag wat leek op hele dunne blaadjes. Toen ik weer keek, zag ik dat het gouden munten waren. Het was echt spannend om zo’n bijzondere en oude schat te vinden.’

Volgens de leiders van de opgraving, Liat Nadav-Ziv (in de video) en Dr. Elie Haddad van de Israel Antiquities Authority, ‘bevatte de schat, opzettelijk begraven in een aardewerk pot in de aarde, 425 gouden munten, waarvan de meeste uit de Abbasidische periode. De persoon die deze schat 1.100 jaar geleden heeft begraven, moet hebben verwacht hem terug te vinden en zelfs de pot met een spijker vast gezet om hem niet te laten bewegen. We kunnen alleen maar raden wat hem verhinderde om terug te keren om deze schat terug te vinden. De ontdekking van gouden munten, zeker in zo’n aanzienlijke hoeveelheid, is uiterst zeldzaam. We vinden ze bijna nooit bij archeologische opgravingen, want goud is altijd zeer waardevol geweest, gezocht en omgesmolten. De munten van puur goud, dat niet oxideert in de lucht, werden in uitstekende staat gevonden, alsof ze de dag ervoor begraven waren. De vondst zou een aanwijzing kunnen zijn dat er inter­nationale handel was tussen bewoners van de regio en afgelegen gebieden.’

De munten waren verborgen in een aardewerk pot. (Foto: Yoli Schwartz/IAA)

Volgens Dr. Robert Kool, een munten-deskundige bij de Israel Antiquities Authority, ‘is het uiterst zeldzaam om tijdens opgravingen in Israel schatten uit de Abba­sidische periode – vooral gouden munten – te vinden. Dit is een van de vroegst bekende schatten uit deze periode (eind 9e eeuw) die in het land zijn gevonden. De munten zijn gemaakt van puur goud – 24 karaat. Het totale gewicht van de vondst is ongeveer 845 gram puur goud – een aanzienlijke hoeveelheid geld in die tijd. Voor dit bedrag zou je bijvoorbeeld een luxueus huis kunnen kopen in een van de beste wijken van Fustat, de toen enorm rijke hoofdstad van Egypte.

Volgens een eerste onderzoek dateren de meeste van deze munten uit het einde van de 9e eeuw na Christus. In deze periode maakte de regio deel uit van het uitgestrekte Abbasidische Kalifaat, dat zich uitstrekte van Perzië in het oosten tot Noord-Afrika in het westen, met het regeringscentrum in Bagdad. De vondst bestaat uit hele gouden dinars, maar het bevat ook – wat ongebruikelijk is – ongeveer 270 kleine stukken goud – delen van gouden dinars die als ‘klein wisselgeld’ waren doorgesneden. Het doorsnijden van gouden en zilveren munten was een vast onderdeel van het monetaire systeem in Islamitische landen na de jaren 850 met de plotselinge verdwijning van bronzen en koperen munten’.

Deel van een gouden solidus. (Foto: Robert Kool/IAA)

Een van de doorgesneden munten is een uitzonderlijk zeldzaam stuk dat nooit eerder is gevonden tijdens opgravingen in Israël: een deel van een gouden solidus van de Byzantijnse keizer Theophilos (829 – 842 AD), die werd geslagen in de keizerlijke hoofdstad Constantinopel. Het opduiken van dit kleine Byzantijnse deel van een munt in een islamitische muntschat is een zeldzame materiële getuigenis van de voortdurende verbindingen (oorlog, handel) tussen de twee rivaliserende rijken in deze periode.

Israëlische jongeren hielpen bij de opgravingen. (Foto: IAA)

De opgravingen werden uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority voorafgaand aan de bouw van een nieuwe woonwijk, ergens in het centrum van het land. Om ‘hulp’ bij het opgraven te voorkomen is de exacte plaats niet bekend gemaakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.