Archeologie: 2500 jaar oud aardewerk amulet ontdekt

Tijdens een wandeltocht met de familie in zuidelijk Israël ontdekte de elfjarige Zvi Ben-David uit Be’er Sheva vorige maand bij de wadi Nachal HaBesor een zeldzaam aardewerk beeldje van een vrouw, dat dateert uit de tijd van de Eerste Tempel, 2500 jaar geleden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Zijn moeder, Miriam Ben-David, een professionele tour gids, realiseerde zich het belang van de vondst en nam contact op met de Israel Antiquities Authority. Die kwam het beeldje ophalen (in de tuin, vanwege de Corona lockdown), en beloonde Zvi met een certificaat van waardering voor zijn goede burgerschap.

Foto: Yevgeny Ostrovsky/Israel Antiquities Authority

‘Het beeldje is 7 cm hoog en 6 cm breed en was in een mal gemaakt. Het stelt een vrouw voor met een sjaal die haar hoofd en nek bedekt, met schema­tische gelaats­trekken en een forse neus. De vrouw heeft blote borsten en haar handen zijn onder haar borst gevouwen, legden IAA-archeoloog Oren Shmueli en curator Debbie Ben Ami uit. ‘Het werd waarschijnlijk in de zesde of vijfde eeuw BCE gebruikt, dat is aan het eind van de ijzertijd of in de Perzische periode. Dat is aan het eind van de Eerste Tempelperiode, of ten tijde van de terugkeer naar Zion’.

Omdat in die tijd de medische kennis en hygiëne minimaal was en de kindersterfte zeer hoog, boden dit soort amuletten hoop en vormden een belangrijke manier om een beroep te doen op hulp.

Bronnen: WIN, Israel21c, INN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.