Arabische Staten prijzen vrede tussen Israël en VAE

Donderdag was een historische dag voor Israël en zijn betrekkingen met de Arabische en islamitische wereld, toen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) het eens werden over een overeenkomst, die binnenkort tot een vredesakkoord zal leiden.

Door Redactie Israel Today |

Premier Benjamin Netanyahu spreekt telefonisch met de kroonprins Mohamad bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten

Terwijl er veel gejammer en tandengeknars was bij de Palestijnse Autoriteit, prezen veel Arabische Staten openlijk het komende vredesakkoord.
‘Ik waardeer de inspanning van degenen die deze overeenkomst aangaan om welvaart en stabiliteit voor onze regio te bereiken,’ zei de Egyptische president Abd al-Fattah el-Sissi in een officiële verklaring.
De regering van Bahrein gaf een verklaring uit waarin zij de VAE bedankte voor het ‘bevorderen van de vrede in het gebied’.

De Saoedische Minister van Informatie en Cultuur Adel al-Toraifi verwacht, meer van het zelfde te zien van de andere lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC): ‘Het is tijd voor GCC-staten om verder te gaan dan het destructieve betoog van vals Arabisch Nationalisme en Terroristische Islamisten. GCC-staten zouden de Palestijnen moeten aansporen om het terrorisme van Hamas te laten vallen en te streven naar een moderne Staat’, schreef al-Toraifi op Twitter.

Wie is de volgende?
De reacties op de overeenkomst tussen Israël en de VS van de Arabische wereld veroorzaakten meteen speculaties over welke Arabische Staat de volgende zou zijn die de betrekkingen met de Joodse Staat zou normaliseren.

Een Israëlische functionaris, die bekend is met het proces, vertelde de publieke omroep KAN, dat van Bahrein wordt verwacht dat het in de komende weken in de voetsporen van de VAE zal treden.

Ondertussen vertelde een Amerikaanse functionaris aan de Palestijnse media, dat zowel Bahrein als Oman in de nabije toekomst vredesakkoorden met Israël zouden ondertekenen. Premier Benjamin Netanyahu was in 2018 uitgenodigd voor een officieel staatsbezoek aan Oman.

Premier Netanyahu zei donderdagavond, in zijn toespraak over de aankondiging van de VAE, dat al jaren ‘vele, vele Staten Israël zien als een strate­gische bondgenoot voor stabiliteit, voor veiligheid, voor vooruitgang en ook voor vrede,’ en hij voorspelde dat ‘er andere Arabische en islamitische Staten zullen zijn die zich met ons bij de vredeskring zullen aansluiten’.

Jared Kushner, senior adviseur van de regering-Trump, bevestigde dat de VS al vergevorderde gesprekken voert met verschillende andere Arabische Staten om de betrekkingen met Israël te normaliseren, en liet doorschemeren dat er in de komende maanden meerdere vredesakkoorden zullen worden aangekondigd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.