Arabieren in Golfstaten willen Hebreeuws leren – en u?

Als gevolg van de hartelijke relatie die zich ontwikkelt tussen Israël en de Verenigde Arabisch Emiraten en Bahrein willen veel zakenmensen in de Golf online Hebreeuws leren. Ook onze lezers kunnen deelnemen aan een online cursus Hebreeuws.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Maysoon Hameed komt thuis van zijn werk als vicepresident van een bank in de Emiraten, brengt tijd door met haar familie – en begint dan een 90 minuten durende live Hebreeuwse les online. ‘Nadat de VAE [de Abraham-akkoorden] met Israël heeft ondertekend, zijn er veel investeringsmogelijkheden’ voor beide partijen, vertelde Hameed aan Israel21c.

‘Om banden aan te knopen en relaties op te bouwen, heb je iets gemeenschappelijks nodig met de andere partij, waar ter wereld die ook is. Je moet iets gemeenschappelijks hebben’, vertelde ze. ‘Als ik collega’s uit Israël ontvang, hoeven we niet de hele tijd Engels te spreken, ook al is dat de internationale zakentaal,’ zegt Hameed. ‘We zullen ons dichterbij voelen als we in onze moedertaal spreken.’

Hameed is een van de negen Emirati studenten van Citizen Café in Tel Aviv – zes uit Abu Dhabi en drie uit Dubai – plus vier uit Bahrein. ‘We hebben altijd ambassadeurs en diplomaten uit de hele wereld gehad, dus een paar zaken­mensen uit de VAE zijn ons niet opgevallen’, zegt Tamar Pross, die in 2015 Citizen Café Hebreeuws en de Israëlische cultuurschool heeft opgericht.

‘Maar toen het vredesakkoord werd gesloten, vermeldde een artikel in Israël over de Emirati diplomaat Omar Saif Ghobash dat hij bij ons had gestudeerd. Plotseling merkten we dat een enorme hoeveelheid mensen contact met ons opnam. Dus begonnen we met de promotie van Citizen Café in de VAE en ook in Bahrein. We waren de eersten die dit deden.’

Voor onze Nederlandse en Duitse lezers
Onze Duitstalige lezers kunnen via Zoom-bijeenkomsten Hebreeuws studeren. In december begint een een Hebreeuwse cursus voor beginners, bestemd voor wie geen voorkennis heeft, en een cursus voor gevorderden, die het alfabet kennen en eenvoudige teksten kunnen lezen en schrijven.

Onze Nederlandstalige lezers kunnen in januari beginnen met de digitale Introductiecursus Hebreeuws. Deze cursus is breed opgezet, er wordt zowel aandacht gegeven aan het Bijbels Hebreeuws als aan het moderne Hebreeuws, waarmee u als toerist in Israël te maken heeft.

De lessen zijn digitaal, dat houdt in dat u een laptop of computer nodig hebt om links naar muziekvideo’s en andere bronnen te openen, en een papieren afdruk van de lessen om de opdrachten te maken. Want van schrijven, fouten maken en corrigeren leer je meer dan van tien maal overlezen.

De antwoorden op de opdrachten staan steeds in de volgende les. De cursus telt momenteel bijna 150 lessen en wordt in de loop der jaren uitgebreid tot mogelijk 200 lessen. U kunt zich hier aanmelden

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.