Arabier verdedigt Israël tegen leugens over vaccinatie

Israël ligt internationaal ver voor bij het vaccineren tegen COVID-19. Maar de critici van de Joodse Staat kunnen het gewoon niet uitstaan dat die enige vorm van lof krijgt, en dus hebben ze naarstig gezocht naar een negatieve invalshoek. Uiteindelijk bedacht de Palestijnse premier de term ‘gezondheidsapartheid.’

Door Redactie Israel Today |

Daarmee wordt natuurlijk bedoeld, dat Israël bij het verdelen van de doses vaccin de voorkeur gaf aan zijn Joodse bevolking. Iran, de Palestijnen, en zelfs het populaire comedy sketch programma Saturday Night Live herhaalden de schandelijke bewering.

Dinsdag verschenen vertegenwoordigers van Iran, Qatar en de Palestijnse Autoriteit voor de Mensenrechtenraad van de VN om dezelfde beschuldiging te uiten, in een doorzichtige poging om de zoveelste veroordeling van Israël door deze organistie uit te lokken.

Maar de Israëlische Arabische sociale activist Yoseph Haddad uit Nazareth was er om hen de mond te snoeren. Namens UN Watch zei Haddad tegen de Raad:

‘Er zijn beschuldigingen geuit tegen Israël, dat zijn vaccinatieprogramma racistisch zou zijn, en dat is niet waar. Mijn familie, vrienden en honderdduizenden andere Israëlische Arabieren zijn, net als ik, ingeënt.


‘De Staat Israël voert campagne in het Arabisch om ons, Israëlische Arabieren, aan te moedigen ons te laten vaccineren, en de Israëlische medische organisatie Magen David Adom, die uit Joden en Arabieren bestaat, werkt direct samen met Arabische gemeenschappen om hun inwoners te vaccineren.’

Haddad wees er op, dat – zoals gebruikelijk is in de regio – de valse beschuldiging door Iran en de Palestijnen slechts een poging was om de aandacht af te leiden van hun eigen falen en corruptie.

Wat de Palestijnse Arabieren betreft, legde Haddad uit dat hoewel Israël ‘niet verplicht is hen te vaccineren krachtens de Oslo-akkoorden, wij toch helpen. Israël, en niet de Palestijnse Autoriteit, heeft duizenden Palestijnen gevaccineerd. En terwijl de Palestijnse Autoriteit vaccins gebruikte om alleen haar bondgenoten te vaccineren, was het Israël dat vaccinatiecentra voor Palestijnen opzette’.

Israël heeft meer dan 50.000 mensen gevaccineerd in de eerste week van zijn operatie om werknemers van de PA die in Israël werken, in te enten. Ongeveer 120.000 Arabieren van de Palestijnse Autoriteit zullen op acht verschillende plaatsen in Judea en Samaria door Israëlische medische teams worden gevaccineerd met vaccins van Moderna, die door de Staat zijn toegewezen.

De BBC was een van de eerste media die Israël op dit gebied hadden belasterd, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Israël geen wettelijke verplichting heeft om de Palestijnse Arabieren in te enten.

Tot slot benadrukte Haddad:
‘Ik ben er trots op een Arabier te zijn en ik ben er trots op een Israëli te zijn, omdat Israël zorgt voor al zijn burgers en zelfs voor anderen. Als de rest van de wereld een voorbeeld had genomen aan Israël in plaats van zich af te leiden van hun falen door Israël aan te vallen, zouden we al in een andere realiteit leven.’

Zie ons eerdere interview met Yoseph Haddad: Arabs Fighting for Israel.
Haddad is de CEO van ‘Together – Vouch for Each Other, die in 2018 werd opgericht door een groep jonge Israëlische Arabieren – christenen, moslims, bedoeïenen en druzen, die vastbesloten waren om verandering in de Israëlische Arabische sector tot stand te brengen en een positieve houding ten opzichte van de Israëlische samenleving en het land.

Onlangs moest Ayman Odeh, de leider van de Verenigde Arabische Lijst in de Knesset, erkennen dat Israël géén apart­heids­staat is. Uit een statistiek las hij voor, dat 31 procent van de artsen in het Rambam Ziekenhuis in Haifa een Arabier is, zoals Elder of Zion bekend maakte.

Palestijnse Journalisten waren niet erg te spreken over de Palestijnse vaccinatiecampagne. Beloofde vaccins kwamen veel te laat binnen, en bij de inenting hadden het Palestijnse voetbalteam, politici, diplomaten en Jordaanse functionarissen voorrang op de gewone bevolking.

In de Gazastrook wil de vaccinatiecampagne met het Russische Sputnik V vaccin niet erg vlotten. Op 18 maart waren slechts 8.500 mensen ingeënt, terwijl er tienmaal zo veel doses vaccin voorradig waren. Na de verhalen over bijwerkingen van het AstraZeneca wachten veel Palestijnen liever af, om zeker te weten of hun vaccin wel veilig is.

Bronnen: TPS, UwI, UwI, WIN, INN, WIN.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.