App toont de weg in gebouwen en naar schuilplaatsen

Mobiele apps zoals Google Maps en Waze werken prima buitenshuis, gebruik makend van GPS-satellieten. In gebouwen is hun signaal vaak te zwak. Een van de oplossingen is een navigatie-app van Navin, die routes in gebouwen èn de weg naar schuilplaatsen aangeeft.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Israëlische start-up Navin, gevestigd in Tel Aviv, werd in 2013 of ’14 opgericht door Shai Ronen, een voormalige Israëlische luchtmachtpiloot en expert in navigatie­systemen; Gidi Barak, een veteraan op het gebied van communicatie­technologie; en Lior Ronen, een ervaren radiofrequentie-ingenieur. Het merendeel van het innovatieve team van het bedrijf had gediend in de elite-eenheden van de Israëlische Defensie.

De smartphone-app werd oorspronkelijk ontwikkeld om gebruikers in staat te stellen te navigeren in binnen­ruimtes, zoals winkel­centra en universiteits­campussen.

Net als Waze wordt de Navin app gevoed door crowd­sourcing. De P2P Crowd Mapping technologie verandert smartphones in anonieme indoor mapping apparaten, die passief miljoenen data-bewegingspunten vastleggen met behulp van algoritmes. De app genereert kaarten van gebouwen op basis van deze datapunten.

‘We hebben de nieuwe mogelijkheid om gedetailleerde kaarten te maken van elk gebouw waar ook ter wereld op afstand op onze servers, zonder dat we ooit in dat gebouw zijn,’ vertelde Shai Ronen aan Israel21c.

Het bedrijf realiseerde zich echter dat mensen vaak niet op de hoogte zijn van de locatie van levensreddende schuilplaatsen, wanneer het land wordt aangevallen met raketten en de sirenes klinken.

‘We wisten vanaf het begin dat de bewegingssensoren van de smartphone zelf nooit zo nauwkeurig zijn als die van high-end navigatiesystemen’, aldus Ronen. ‘Dus hebben we een nieuw algoritme uitgevonden dat hun berekeningen beter maakt en het mogelijk maakt om de locatie te volgen zonder GPS.’

Als er binnenkomende raketten zijn, identificeert het systeem onmiddellijk de locatie van de gebruiker en leidt hem of haar naar een veilige locatie. Het toont looproutes, inclusief roltrappen en trappen, die de meest efficiënte weg naar een beschermde ruimte bieden. Wie de gebruiksvriendelijke app nodig heeft, typt gewoon ‘shelter’ in de zoekbalk om de dichtstbijzijnde te vinden.

Op dit moment zijn grote gebouwen in Be’er Sheva en Tel Aviv ‘in kaart gebracht’ met de daar aanwezige schuilplaatsen. De app is gebouwd op een crowd-sourcing systeem, wat betekent dat burgers welkom zijn om schuilplaatsen toe te voegen die zij weten.

Er worden meer steden in Israël aan de app toegevoegd. Het bedrijf wil zijn bereik uitbreiden naar grote steden in Europa, de VS en het Verre Oosten, bericht United with Israel.

Het verdienmodel is gebaseerd op het in de app plaatsen van reclame van bedrijven die in het betreffende gebouw zijn gevestigd, gericht op de bewegingspatronen van de individuele gebruikers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.