Antisemitisme nog spring­levend in de Arabische wereld

De Tunesische president wakkert de haat tegen Israël en de Joden aan. Zoals je kon verwachten neemt het antisemitisme in Tunesië nu toe, de haat tegen de Joden groeit. Ik heb er al eerder meer­malen voor gewaar­schuwd – God is mijn getuige.

Door Edy Cohen |

De Tunesische president Kais Saied (foto) is de meest antisemitische leider in de Arabische wereld van vandaag. Gehuld in de ideologie van de linkse moslims, de Moslim Broederschap omarmend, en voorstander van pan-Arabisme, symboliseert hij een gevaarlijke combinatie.

Saied werd gekozen op grond van zijn haat en vijandig­heid jegens Israël en de Joden. Ongeveer een maand geleden beschuldigde hij de Joden van diefstal. Hij gaf opdracht de Joden het leven zuur te maken door pro-Palestijnse borden op het schiereiland Djerba te plaatsen, waar ongeveer 1.500 Joden wonen. Hij ging zelfs zo ver dat hij de namen van Joodse wijken veranderde in islamitische namen. Kortom, hij en zijn agenten doen alles wat zij kunnen om de Joden lastig te vallen. Hij beweert oorlog te voeren tegen Israël om zijn ‘steun’ te betuigen aan de Palestijnen, maar in werkelijkheid voert hij een kruistocht tegen de Joden die al duizenden jaren op het schiereiland van Djerba wonen.

Twee dagen geleden, op de ochtend van 6 april, sloegen twee jonge mannen een 16-jarig Joods meisje in Djerba in elkaar en stalen haar mobiele telefoon. Haar geschreeuw redde haar leven, omdat haar familieleden haar hoorden schreeuwen en haar te hulp schoten. De aanvallers vluchtten. Een andere versie van het verhaal stelt dat ze haar probeerden te ontvoeren. Anderen zeggen dat ze haar probeerden te vermoorden. Het is nog niet duidelijk wat er precies heeft plaatsgevonden. Leden van de Joodse gemeenschap weigeren informatie te geven. Ze zijn bang voor de autoriteiten. Het incident eindigde afgelopen nacht om middernacht toen de twee aanvallers werden aangehouden.

De autoriteiten hebben een spreekverbod over de aanval opgelegd. De politie is in verlegenheid gebracht en heeft de ouders gevraagd een beëdigde verklaring te ondertekenen, waarin staat dat het om een gewone overval ging en niet om een antisemitische aanval.

Tunesiërs identificeren zich steeds meer met de Palestijnse zaak, wat heeft geleid tot een toename van het antisemitisme tegen Joodse inwoners.

Ongeveer een week geleden werd een Joodse jongen ernstig mishandeld door een Arabier, alleen omdat hij Joods was.

Een ander incident vond plaats in februari, toen een politieagent een jonge Joodse goudhandelaar sloeg. De agent beval hem zich uit te kleden en sloeg hem. Ook in dit geval weigert de jongeman zijn identiteit bekend te maken om niet verder te worden lastig gevallen. De Joden van Djerba leven in voortdurende angst, niemand weet wat er morgen zal gebeuren.

Een reeks antisemitische incidenten tegen de Joden in Tunesië is een direct gevolg van de opruiing door de president en de Tunesische media, die vijandig zijn geworden tegenover Israël en het Joodse volk. Dit is nog nooit eerder gebeurd in Tunesië, waar de Joden altijd werden verdedigd en eenvoudigweg als ‘Tunesiërs’ werden aangeduid, en niet als Joden. Dezer dagen is de tendens precies omgekeerd.

De politie heeft de Joodse gemeenschap gevraagd niet over deze incidenten te praten. Misschien zijn er nog meer van dergelijke aanvallen, maar niemand weet het omdat iedereen te bang is om erover te spreken.

De wereld moet de Tunesische Joden helpen voor het te laat is, voor er nog meer slachtoffers vallen. De volgende aanslag is al in aantocht.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.