Focus protesten verlegd naar “bezetting”, “Joods” en “racistisch”

Justitiële hervorming is slechts één aspect van de “dictatuur” die Israël volgens demonstranten aan het worden is. De andere zijn “bezetting” en “racisme”.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: justitiële hervormingen
Voor veel Israëli's is de democratie hun heilige roeping geworden, en alles wat die bedreigt, inclusief de uniciteit van het Joodse volk en hun door God gegeven land, moet worden bestreden. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90S

De massale demonstraties in Israël, die nu aan hun 16e week bezig zijn, gaan ogenschijnlijk over het voorkomen van een dictatuur in de Joodse staat. Voor de demonstranten is justitiële hervorming echter slechts één facet van dit vermeende autoritaire regime en daarom verschuiven de demonstranten nu hun focus.

De justitiële hervorming van premier Benjamin Netanyahu is momenteel uitgesteld, maar dat heeft de ongeveer 200.000 Israëli’s in het hele land er niet van weerhouden om na de shabbat hun wekelijkse bijeenkomsten tegen de regering te houden.

Sommigen zeggen dat het voortduren van de protesten bewijst dat het in de eerste plaats niet ging om de justitiële hervorming. Het was gewoon een handige aanleiding om zich op deze manier tegen Netanyahu te verzetten. [Het is opmerkelijk te noemen dat veel van de nu voorgestelde justitiële hervormingen ook op de agenda stonden van de vorige regering onder Yair Lapid].

Wie goed kijkt, ziet dat de demonstraties gaan over een kwestie die groter is dan justitiële hervormingen. Degenen die nu de straat op gaan, geloven over het algemeen dat Israël de weg opgaat van de Islamitische Republiek Iran, of op zijn minst van de meer autoritaire regimes in Oost-Europa. De justitiële hervorming die het Hooggerechtshof aan banden legt, is slechts een deel van dit fenomeen, dat ook de “bezetting” van een zogenaamd “Palestina” en wetten die het etnisch en religieus joodse karakter van de staat Israël vastleggen, omvat.

En voor deze demonstranten belichaamt Benjamin Netanyahu dit algemene verschijnsel in al zijn aspecten.

Daarom zijn de demonstraties niet afgenomen, ook al heeft de regering toegegeven aan de eisen van de oppositie voor een dialoog over een consensuele justitiële hervorming.

En daarom zie je steeds vaker vlaggen en leuzen bij de demonstraties die niets te maken hebben met justitiële hervorming, althans niet rechtstreeks.

Bij de belangrijkste manifestatie op Kaplan Street in Tel Aviv op zaterdag waren er bijvoorbeeld Palestijnse vlaggen en gedrukte borden waarop Israël in zijn huidige vorm en natuurlijk onder zijn huidige regering een “racistische” en “apartheids”staat werd genoemd.

  • Justitiële hervorming? Dat is slechts één aspect van waarom de oppositie in #Israël protesteert.
    Voor velen in de oppositie is de Joodse staat in zijn huidige vorm al “racistisch” en “dictatoriaal.”  Link Twitter.

De menigte scandeerde: “De bezetting zal niet stoppen” en “[Joodse] nederzettingen zullen niet stoppen.” Justitiële hervorming werd nauwelijks genoemd, want dat is slechts een deel van waarom zij geloven dat Israël in gevaar is.

Het is helder, de strijd die op dit moment in de Israëlische straten wordt gevoerd gaat niet alleen over justitiële hervorming. Dat is slechts één stukje van een veel grotere puzzel.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox