Anglicaanse priester geschorst vanwege ‘antisemitische activiteiten’

Dr. Stephen Sizer, lange tijd een belangrijke anti-Israël stem in de kerk, werd geschorst tot 2030 omdat hij betrokken bleek te zijn bij “antisemitische activiteiten”.

Door Charles Gardner | | Onderwerpen: christenen, antisemitisme
Dr. Stephen Sizer werd een uithangbord voor christelijk antisemitisme dat zich voordoet als "legitieme" kritiek op Israël. Foto: Shutterstock

Na een uitspraak van de arbitragecommissie van de Church of England in Londen mag priester Dr. Stephen Sizer gedurende twaalf jaar het ambt van gewijd predikant niet uitoefenen. Omdat hij al sinds 2018 geschorst is in het ambt, vervalt de straf in december 2030.

In december 2022 werd de dominee van Virginia Water in Surrey veroordeeld voor het maken van antisemitische opmerkingen. De aanklacht had betrekking op een bericht met een link naar een artikel waarin Israël de schuld kreeg van 9/11.

De rechtbank concludeerde ook dat het gedrag van de 69-jarige priester in vier van de 11 gevallen (die hij allemaal ontkende) “het ambt en het werk van een geestelijke onwaardig” was omdat hij “de Joodse gemeenschap gedurende een lange periode had geprovoceerd en beledigd”.

Hij bleek ook een platform te hebben gedeeld met een holocaustontkenner en gaf toe in 2006 hoge Hezbollah-commandant sjeik Kaouk te hebben ontmoet, die hij zou hebben geadviseerd gevangengenomen Israëlische soldaten vrij te laten.

Marie van der Zyl, voorzitter van de Board of Deputies of British Jews, die de zaak tegen de dominee had aangespannen, zei tegen de Jewish Chronicle: “Ik ben blij dat de rechtbank een duidelijke uitspraak heeft gedaan door Stephen Sizer te schorsen… dit is de juiste beslissing.” Zij voegde eraan toe dat zij zich verheugt op een voortgezette sterke en nauwe relatie met de kerk in de komende jaren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox