Angela Merkel bracht tweedaags bezoek aan Israël

 

Door Redactie Israel Today |

Bondskanselier Angela Merkel werd zaterdagochtend vriendelijk ontvangen door premier Naftali Bennett

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is zaterdag­avond in Israël geland voor een tweedaags bezoek, haar laatste bezoek aan de Joodse Staat tijdens haar ambtstermijn.

Zondagochtend was zij aanwezig bij een speciaal voor haar bijeen­geroepen formele kabinets­vergadering, waarna een bezoek aan het Yad Vashem Holocaust­museum op de Herzlberg op het programma stond. Angela Merkel sprak met premier Naftali Bennett en met vertegenwoordigers van de hightechindustrie en Israëlische ondernemers.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel werd na haar landing in Israël vergezeld door de Israëlische Ambassadeur in Duitsland, Jeremy Issacharoff (Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël)

Premier Bennett sprak de volgende woorden:
‘Welkom in Israël, gewaardeerde vriendin van Israël. Het is een genoegen om u, bondskanselier Merkel, en uw delegatie hier te mogen ontvangen. Wij stellen uw voortdurende vriendschap en betrokkenheid bij het Israëlische volk zeer op prijs. De betrekkingen tussen Duitsland en Israël zijn altijd sterk geweest, maar tijdens uw ambtsperiode zijn ze nog intensiever geworden; het is meer dan alleen maar een bondgenootschap. Dankzij uw leiderschap, zijn onze betrekkingen tot een echte vriendschap uitgegroeid. Wij zien ernaar uit onze samenwerking nog verder uit te bouwen op het gebied van het bedrijfsleven en de thema’s wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg en uiteraard, veiligheid.

Soms maakt leiderschap een groot verschil, en ik denk dat uw leiderschap de basis heeft gelegd voor de voortdurende inzet van Duitsland voor de veiligheid van Israël, en dat waarderen wij in het bijzonder.

Wij herinneren ons de geschiedenis natuurlijk, maar we zijn optimistisch over een betere toekomst. Mijn regering zal onze lopende relatie voortzetten, en onze nieuwe regering brengt ook een nieuwe motivatie met zich mee, een nieuwe geest van goede wil.

Het is de meest diverse regering in de geschiedenis van Israël. We hebben nu links en rechts, Joden en Moslims, religieuzen en seculieren binnen de Knesset, – en het werkt, we kunnen vrij goed met elkaar opschieten. Het is ook de regering waarin de meeste vrouwen sinds onze geschiedenis deelnemen, acht vrouwelijke ministers, en ik denk dat dat een van de redenen is waarom het ook echt werkt.

Ik weet zeker dat we een erg productieve bijeenkomst zullen hebben, en namens het Israëlische volk wil ik u bedanken, ‘Todah Lach’ [dank u] Angela, dank u’.

Bondskanselier Merkel bedankte hem en zei:
‘Ik wil u hartelijk bedanken voor deze vriendelijke ontvangst. Ik beschouw het als een groot genoegen en een grote eer om aan het einde van mijn ambtstermijn Israël opnieuw te mogen bezoeken, en de nieuwe Israëlische premier te kunnen ontmoeten.

Tijdens mijn ambtsperiode heb ik, samen met alle leden van mijn regering, getracht hard te werken om de betrekkingen tussen onze twee landen en volkeren nog sterker en meer omvattend te maken, bijvoorbeeld door middel van het inter­gouverne­mentele overleg.

Daarbij spelen niet alleen vraagstukken betreffende ons verleden een rol, maar ook onze visie op een gemeenschappelijke toekomst.

Ik beschouw het echter nog steeds als een gelukkige omslag in de geschiedenis, dat het na de misdaden tegen de menselijkheid van de Shoah, mogelijk is gebleken de betrekkingen tussen Duitsland en Israël te versterken in de mate waarin wij dat hebben gedaan door onze samenwerking opnieuw vorm te geven en te herstellen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om te benadrukken, dat de veiligheid van Israël voor elke Duitse regering altijd van centraal belang zal blijven, en altijd een centraal thema zal zijn.

Ik zie uit naar vruchtbare uitwisselingen van gedachten en goede discussies die wij met u zullen hebben, en ik verheug mij zeer op de ontmoeting met de leden van uw zeer diverse kabinet. In vergelijking met uw regering lijkt een Duitse coalitieregering een heel eenvoudige zaak’.

Voor de avond was een gezamenlijk diner gepland.
Er zal geen ontmoeting met oppositieleider en oud-premier Benjamin Netanyahu plaatsvinden.
Op verzoek van de Duitse gasten werden tijdens het staatsbezoek geen handen geschud.

De Israëlische president Isa’ac Herzog ontving Merkel voor een lunchbijeenkomst in zijn ambtswoning. In de namiddag ontving Angela Merkel een Eredoctoraat van het Technion.

Kort voor haar terugvlucht had bondskanselier Angela Merkel in Jeruzalem een ontmoeting met vertegenwoordigers van het ‘Institute for National Security Studies‘ (INSS).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.