Amazon verwijdert antisemitische boeken

In de afgelopen maand heeft Amazon 850 links naar anti­semitische boeken en Holocaust­-ontkenners verwijderd van websites over de hele wereld, na gezamenlijke inspanningen van het Israëlische ministerie van Diaspora­zaken en het Joods Wereld Congres (WJC).

Door Yossi Aloni |

In de afgelopen jaren heeft het ministerie van Diasporazaken zich ingespannen voor het verwijderen van antisemitische inhoud op online verkoopsites door ontkenners van de Holocaust. Dit nadat het ontdekte dat deze werden gebruikt om anti­semitische ideologie over de hele wereld te verspreiden en om het aantal anti­semitische activisten te vergroten. Dit werd gedaan door de Joden te beschuldigen van verschillende samen­zweringen en door de herinnering aan de Holocaust zodanig te verdraaien, dat de gruweldaad wordt voorgesteld als een gerecht­vaardigd antwoord op de ‘wreedheid van de Joden’, of om de poging van de Joden gebruik te maken van lijden dat niet heeft plaatsgevonden om volken en landen te onderdrukken. Anderen geven de Joden de schuld voor het promoten van de Holocaust om het naziverleden te zuiveren en legitiem te maken.

Na voltooiing van het onderzoek nam het ministerie contact op met de juridische afdeling van Amazon, die de informatie verwelkomde en een voorbeeld stelde voor vergelijk­bare verkoop-websites over de hele wereld. Dit door de door­verwijzende links naar ongeveer 320 boeken te verwijderen, waarvan er vele in meerdere talen beschikbaar waren, met als resultaat 850 verwijderde links naar boeken.

Sommige van de boeken die van de site zijn verwijderd zijn van beruchte ontkenners van de Holocaust, waaronder:

  • Maurice Bardèche, een Franse Holocaust-ontkenner, die het boek ‘Neurenberg of het beloofde land’ schreef, onmiddellijk na de oorlog in 1948, waarmee hij twijfel doet rijzen over het bestaan van de Holocaust.
  • Robert Faurisson, een bekende Franse Holocaust-ontkenner. Na het ontdekken van verschillen tussen verschillende documenten, zoals het exacte aantal vermoorde personen in Auschwitz, beweerde Faurisson dat de Holocaust helemaal niet had plaatsgevonden.
  • Roger Garaudy, een Franse filosoof en Holocaust-ontkenner, die zich in 1982 tot de islam bekeerde en in 1998 een boete kreeg wegens ontkenning van de Holocaust, nadat hij beweerde dat de moord op zes miljoen Joden een ‘mythe’ was. Hij schreef het boek ‘The Founding Myths of Modern Israel’.
  • Germar Rudolf, auteur van de ‘Encyclopedia for (Denying) the Holocaust’ (‘Encyclopedie van ( ontkenning van) de Holocaust’), waarin staat dat de gaskamers werden gebruikt als sanitaire voorzieningen en niet voor het doden van Joodse gevangenen en anderen.
  • Jürgen Graf, Zwitsers schrijver en Holocaust-ontkenner, die Zwitserland ontvluchtte en naar Rusland verhuisde, en het boek The Holocaust on Trial schreef.
  • Fred Leuchter, Holocaust-ontkenner, technicus en fabrikant van executie-apparatuur, die berucht werd na het publiceren van ‘The Leuchter Report’, een pseudo-wetenschappelijk document dat beweert dat de gaskamers in Auschwitz nooit hebben bestaan en een ‘mythe’ zijn.

In reactie op de verwijdering door Amazon zei minister van Diasporazaken Omer Yankelevich:
‘Tachtig jaar geleden waren het onder andere anti­semitische boeken, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht, die Hitler hielpen aan de macht te komen en een moorddadige ideologie te leiden. De verwijdering van 850 antisemitische boeken is een moedige en baan­brekende stap van Amazon. De verklaring hier is duidelijk: ontkenning van de Holocaust en antisemitisme zullen nooit vruchten afwerpen voor zijn verspreiders! De andere e-commerce- en sociale media­net­werken moeten de stappen van Amazon volgen en duidelijk maken dat ze geen platform zullen bieden aan antisemitisme’.

Verder verklaarde zij: ‘Op de Internationale dag van herdenking van de Holocaust gedenken we dit allemaal en doet het pijn: waar anti­semitische inhoud wordt verspreid, kunnen ze proberen de Joden kwaad te doen, dus het is een oorlog waarin we moeten volharden en ten volle moeten vechten. Op de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust zeg ik met duidelijke en krachtige stem: ontkenning van de Holocaust is anti­semitisme. Dit gevaarlijke project van ontkenners van de Holocaust, die proberen de getuigenissen van overlevenden van de Holocaust uit te wissen en te verbergen, moeten worden bestreden, en deze strijd moet zonder compromissen standhouden.’

Yogev Karsenti, de directeur van het programma voor de bestrijding van antisemitisme van het ministerie van Diaspora, zei:

‘Dit is een welkome stap van Amazon. We zijn ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen aan dit project in samenwerking met het WJC. We konden niet achterhalen hoe anti­semitische inhoud vrijelijk en zonder enige controle kon worden verkocht, en ook ons onderzoek suggereerde dat het algoritme van Amazon ervoor zorgde dat steeds meer dergelijk materiaal te koop werd aangeboden. Anti­semitische activisten gebruikten de distributie-mogelijkheden van Amazon om doelgroepen te bereiken waartoe ze anders geen toegang hadden gehad, en meer dan één van hen boden hun boeken gratis of tegen belachelijk lage prijzen aan om die activisten te bereiken.


De verwijdering van dergelijke boeken door Amazon is een zeer belangrijke boodschap aan de hele wereld. Antisemitische activiteit begint met ideologisch extremisme, en door deze inhoud te verwijderen en hun vermogen om deze te verspreiden in gevaar te brengen, voorkomen we ernstigere gevolgen. We kunnen extremisten geen platform geven. Dankzij de acties van Amazon zal het voor antisemieten nu veel moeilijker zijn om antisemitische literatuur te lezen, en zal het voor antisemitische ideologen moeilijker zijn om hun waren over de hele wereld te verspreiden.’

Lees ook: ‘Ik zal niet sterven’ – Hoop vinden in de Holocaust

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.