Amazing Grace en protesten tegen de regering

Het protest tegen de Israëlische regering en de regeringsleider houdt niet op. Steeds meer jongeren gaan de straat op in Tel Aviv en Jeruzalem om te protesteren tegen het ‘corrupte leiderschap’ van Israël, zoals de meesten in het land het noemen.

Door Aviel Schneider |

Het is waar dat de regering deze demonstranten altijd heeft bestempeld als linksradicalen en anarchisten, maar dat is niet de hele waarheid. Naaste vrienden uit mijn omgeving en vrienden van mijn kinderen nemen deel aan de demonstraties, en geen van hen is links of anarchistisch. Op de televisie komen ook Likoed-kiezers aan het woord, die eveneens deelnemen aan de protesten.

Protest in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Men moet in principe begrijpen dat de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu een briljant politicus is, aan wie het volk Israël veel te danken heeft. Maar aan de andere kant is hij ook verant­woordelijk voor de diepe verdeeldheid onder het volk. Allen die tegen hem zijn en het niet eens zijn met zijn beleid, worden automatisch gezien als linksen, radicalen en anarchisten. Dit is verkeerd en deze kritiek is zelfs te horen vanuit de gelederen van zijn rechtse Likoedpartij. Het woord links is een vloek geworden in het land en dat is verkeerd. Hoeveel linkse Israëliërs ken ik, die elk jaar samen met mij reservedienst hebben gedaan. Als ze kritiek hebben op Bibi, dan is dat hun volste recht in een democratie zoals Israël.

Sinds gisteren circuleert er in Israëlische netwerken een video, waarin de Israëlische zangeres Carmi Shimron het Amerikaanse religieuze volkslied Amazing Grace zingt en opdraagt aan de jongeren in het land. Het volk heeft dringend behoefte aan een genezing, met of zonder Bibi.

Na veertien jaar op de troon verliest men zijn gevoel voor de mensen. In verschillende commentaren spreken goede vrienden rond Bibi over zijn vervolgingswaan. In 2008 zat Netanyahu in de oppositie en zei voor de camera over de rechtszaak van Ehud Olmert: ‘Een premier die verdacht wordt van corruptie en voor de rechter wordt ondervraagd, heeft geen mandaat om te regeren en moet onmiddellijk aftreden!

Dit, het coronavirus en de economische crisis bij de bevolking, drijft de mensen de straat op. De pandemie en de economische crisis treft iedereen in het volk, niet alleen links. Er zijn vaak gewelddadige botsingen met de Israëlische politie, die enerzijds de orde moet handhaven, maar anderzijds dat vaak met buitensporig geweld doet. Bij de recente protesten, zijn zelfs rechts-radicalen van La Familia (de supporters van de Jeruzalemse voetbalclub Betar) op de demonstranten afgestormd, waardoor ze bloedige gevechten ontstonden. Enkele verdachten van La Familia zijn gearresteerd.

Protest in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het maakt niet uit aan welke kant je staat, het doet pijn om te zien hoe de huidige eenheidsregering er niet in slaagt het volk te verenigen. Dit is wat de regering de mensen ongeveer drie maanden geleden beloofde in de schaduw van de Corona en de economische crisis. Het probleem is dat de coalitie te verdeeld is in zichzelf en zich daarom minder bekommert om het volk.
Netanyahu is bezig om aan de top te blijven, want dat geeft hem de beste kans om de rechtszaak te vertragen.
De partij Blauw-Wit en Benny Gantz stemmen vaak alleen tegen elk voorstel van Likoed om hun macht in de alliantie te tonen.

Er heerst een politieke chaos aan de top van het volk, die naar beneden sijpelt. Het volk heeft dringend behoefte aan een genade, waarvan het boven­genoemde lied zingt: ‘

Gena van God, hoe loof ik u
Voor redding onverdiend.
Verloren eens, gevonden nu,
Een blinde die mag zien.

Door veel gevaren ging mijn reis,
Door tegenspoed en kruis.
Genade heeft mij steeds geleid,
Genade brengt mij thuis.

Ja, als dit hart, dit vlees bezwijkt
Na deze levenstijd,
Zal ik beërven in Gods rijk
De eeuw’ge zaligheid.

(Vertaling dr. H. van ’t Veld).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.