Als collega’s elkaar besmeuren wint er niemand

Kwaadspreken over collega’s is een populaire sport geworden in de Israëlische politiek. Geruchten worden verspreid, verhalen worden verteld, en negatieve meningen worden overgebracht. Anderen kiezen een meer directe weg en besmeuren de ander gewoon in hun aanwezigheid.

Door Aviel Schneider |

Ruzie tussen collega’s in een Knessetcommissie. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Al deze vormen van negativiteit hebben maar één doel: de ander neerhalen, hem van zijn zelfvertrouwen beroven en er uiteindelijk zelf beter van worden. Dit verschijnsel doet zich vooral voor in het rechtse kamp van de Israëlische politiek.

In Israël zijn links en rechts niet de beste vrienden. Elkaar bekritiseren is aan de orde van de dag. Tot dusver is er altijd kritiek geweest op de linkse media, die de hoofdstroom van Israël bepalen en de belangrijkste stem onder het volk vertegenwoordigen. Dit ondanks het feit dat de meerderheid van de Israëlische bevolking van centrum tot rechts is.

Wie bekritiseert de rechtse pioniers nu meer dan de linkse media?
In een van zijn recente columns vroeg de populaire televisie­commentator Amit Segal, welk radio­station de Joodse pioniers meer aanvalt dan welk ander radio­station ook: de Legerradio Gale Zahal, Kan Beit of het Arabische radiostation Nas? Alle drie de radio­stations zijn links en hebben in principe een probleem met het Joodse neder­zettingen­beleid in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria. En toch, verras­send genoeg, heeft geen van de drie belang­rijkste radiostations de laatste tijd zoveel kritiek geuit op de Joodse pioniers als het rechtse radio­station Gale Yisrael (Israel Golf). Dit station werd opgericht voor de Joodse pioniers, om een stem te geven aan de rechtervleugel in Israël.

‘Maar hun [rechtse] presentatoren haten de nieuwe regering. Ze beledigen de nieuwe regering en al diegenen uit de Joodse pioniers­kringen die haar steunen. In hun ogen is iedereen schuldig tot zijn onschuld bewezen is. Ook dat is niet zeker,’ zei Segal, die zelf een religieuze Jood is. Segal wordt er vaak van beschuldigd een spreekbuis van Benjamin Netanyahu te zijn geweest.

Waaraan zijn de religieuze zionistische Joden die een gebreide kippa dragen schuldig? De Israëlische premier Naftali Bennett behoort zelf tot het rechtse kamp en draagt net als zij de moderne religieuze/orthodoxe gebreide hoofdbedekking. Toch wordt Naftali Bennett gehekeld als een oplichter die de rechtse kiezers heeft bedrogen en een regering heeft gevormd zonder een rechts blok. Zijn naaste collega Ayelet Shaked wordt vervloekt als zijn ja-knikker, dienstmeisje of slavin.

Elke regering kan en moet bekritiseerd worden wanneer dat nodig is, de vraag is hoe. Links heeft jarenlang opgehitst tegen Netanyahu’s rechtse regerings­coalitie. Je zou kunnen zeggen dat links dit eleganter in de media beoefent dan hun rechtse buren die het op een lelijke manier doen.

‘Welkom in Eviatar’. De Joodse buitenpost Eviatar, waarvan de vrijwillige ontruiming ergernis wekte. (Foto: Sraya Diamant/Flash90)

Nu worden de pioniers van de Joodse nederzetting Eviatar door het rechtse radio­station zwaar beledigd, omdat ze hebben ingestemd met een compromis met de regering van Bennett: Ze hebben ermee ingestemd hun buiten­post in de ‘gebieden’ vrijwillig te ontruimen in ruil voor de toestemming van de regering om een yeshiva te bouwen.

‘Daarnaast is Gale Yisrael van mening, dat de Jewish Settlers Council en sommige religieuze journa­listen die instemden met het compromis ook deels verant­woor­de­lijk zijn,’ zei Segal. ‘Voor sommige radio­presen­tatoren is iedereen schuldig. Niet alleen dat, nu krijg ik op sociale media te horen dat zelfs de rechtse TV-zender 20 ervan verdacht wordt Bennett’s colla­borateur te zijn. Uiteindelijk zal Gale Yisrael er zeker achter komen dat het eigen radio­station ook schuld heeft en dat het samen­werkt met de regering.’

Tot nu toe werden alleen linkse politici verguisd door het radiostation, waaronder Yair Lapid en zijn collega’s. Andere TV-presen­tatoren werden voor idioten uitgemaakt, rechtse journalisten werden slaven van de mainstream media genoemd en de Israëlische minister van Binnen­landse Zaken Shaked werd een Chicholina genoemd, naar de Italiaanse voormalige pornoster en politica.
De rechtse radiopresentator Yossi Ben-Atar werd onlangs geschorst voor zijn contro­versiële opmerkingen over het rechtse Yamina-parlementslid Shirly Pinto. In zijn radioshow beledigde en kleineerde Ben-Atar Pinto over haar doofheid. ‘Shirly Pinto is dom en stom. Het is goed dat ze doof is en dat we haar hoge stem niet hoeven te horen; het is goed dat ze niet kan praten,’ zei Ben-Atar op het radiostation Gale Yisrael. Zelfs Israël’s huidige oppositie­leider Benjamin Netanyahu bekriti­seerde Ben-Atar voor de opmerkingen.

‘Het rechtse blok verloor zijn macht niet omdat de Israëlische samen­leving naar links afdreef en zijn stand­punten veranderde, maar omdat ongeveer 200.000 rechtse kiezers het beu waren deel uit te maken van de rechtse kritiek op hun buren,’ zegt Segal. Dergelijke aanvallen in deze schaamte­loze stijl verlengen alleen maar de dagen van de huidige regering en bereiken daarmee het tegen­over­gestelde van wat Israëli Waves wil bereiken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.