LedenAls christenen op de sjofar blazen, is dat een waarschuwing voor Joden

“Wij zijn het volk van het boek, maar we lezen ons eigen boek niet,” zegt Robert Weinger, een meester-sjofarblazer die in Israël woont.

Door Sarah Ogince | | Onderwerpen: Joodse feesten, christenen
Een Joodse man blaast op een sjofarhoorn bij het graf van Rabbi Shimon bar Jochai, in Meron in het noorden van Israël, op 1 december 2021. Foto: David Cohen / Flash90

Er werd op de sjofar geblazen, maar het was geen Rosj Hasjana.

Op 5 januari 2021 weerklonk het geluid van de ramshoorn in de straten van Washington DC, toen deelnemers aan de Jericho-mars rond het Capitool cirkelden in een herhaling van Jozua’s belegering van de oude stad. Voor Joodse waarnemers was het een raadselachtig tafereel. “Gaan jullie ook de shevarim doen?” vroeg een verslaggever aan een gepofte demonstrant, verwijzend naar het ritmische blaaspatroon dat in de Joodse traditie wordt gebruikt. Hij kreeg een lege blik terug.

Maar voor Robert Weinger, een meester-sjofarblazer die in Israël woont, was het verband duidelijk. Al jaren zijn de meeste bezoekers van zijn sjofar-centrum in de woestijn van Judea evangelische christenen. In navolging van de oude Israëlieten brachten zij sjofars mee voor kerkelijke bijeenkomsten en speciale gelegenheden.

Weinger, die Joods is, is zichzelf gaan zien als een soort ambassadeur van het instrument. “Wij zijn het volk van het boek, maar we lezen niet ons eigen...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie